Mecanismes moleculars en el transtorn de la conducta alimentària: estudis en humans i en model murins

Author

Mercader Bigas, Josep Maria

Director

Gratacós Mayora, Mònica

Estivill, Xavier ORCID

Date of defense

2008-07-11

ISBN

9788469234778

Legal Deposit

B.19528-2009



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) tenen una etiologia complexa en la que hi intervenen factors de predisposició socioculturals, ambientals i genètics. S'ha aprofundit en les bases moleculars dels TCA mitjançant estudis en pacients i en models murins. S'ha descrit una alteració en la concentració de BDNF en plasma de pacients, una correlació d'aquests nivells amb trets psicopatològics, i una associació de determinats polimorfismes a bulímia nerviosa i als nivells de BDNF en plasma. Un estudi d'associació en vàries poblacions ha demostrat una forta associació de variants del gen NTRK3, amb epistasi amb NGF, a TCA. Un model de sobreexpressió de BDNF confirma el seu paper en la regulació del pes corporal i estableix un possible vincle entre BDNF i la fisiopatologia de les tremolors. La caracterització del ratolí anx/anx suggereix que pot ser un model de la síndrome caquètica que acompanya malalties com el càncer, la SIDA o les malalties autoimmunitàries.


Eating disorders (ED) are complex disorders were environmental, sociocultural and genetic factors are involved. We have improved the knowledge of the genetic basis of ED through studies involving ED patients and murine models. Altered BDNF blood levels have been linked to ED and its related psychopathological traits. In addition several polymorphisms in the BDNF gene have been associated to bulimia nervosa and BDNF plasma levels. A family based association study has shown a strong association of NTRK3 variants to ED which show epistasis with NGF. The generation of an overexpression mouse model for BDNF confirms its role in body weight regulation and establishes a possible link between BDNF and the pathophysiology of tremors. The characterization of the anx/anx mouse model suggests that it may be a good model for the cachexia syndrome that accompanies certain chronic or inflammatory diseases such as cancer, AIDS or autoimmune diseases.

Keywords

microarray; miRNAs; transcriptoma; hypothalamus; cachexia; feeding regulation; anx/anx; NGF; NTRK3; SNPs; psychopathology; neurotrophin; BNDF; bulimia nervosa; anorexia nervosa; eating disorders; microarray; miRNAs; transcriptoma; hipotàlem; caquèxia; regulació de ingesta; anx/anx; NGF; NTRK3; neurotrofines; BDNF; SNPs; psicopatologia; bulímia nerviosa; anorèxia nerviosa; trastorns de la conducta alimentària

Subjects

616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

tjmm.pdf.pdf

13.59Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)