Exposició a contaminants atmosfèrics i càncer de bufeta urinària a Espanya

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Castaño Vinyals, Gemma
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:28:14Z
dc.date.available
2008-06-05
dc.date.issued
2007-12-14
dc.date.submitted
2008-06-05
dc.identifier.isbn
9788469216927
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0605108-131649
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7111
dc.description.abstract
L'objectiu d'aquest tesi és avaluar els diferents passos en el camí que va des de l'exposició a contaminants atmosfèrics/PAHs fins a la malaltia, el càncer de bufeta urinària. Es van mesurar partícules ultrafines a Barcelona. S'ha avaluat l'exposició a contaminació atmosfèrica en un estudi cas-control, recollint informació sobre la història residencial incloent diversos indicadors de l'exposició a contaminació atmosfèrica i altres factors de risc potencials. Es va dur a terme una revisió sistemàtica de la literatura per avaluar si els nivells de metabòlits del pirè i els aductes d'ADN i de proteïnes es correlacionaven amb nivells baixos d'exposició a PAHs. Vam mesurar els nivells d'aductes d'ADN en un subgrup d'individus de l'estudi cas-control amb la tècnica del radioetiquetatge amb fòsfor-32, tractament de la nucleasa P1. Vam analitzar 22 SNPs en set gens de la via de reparació de l'ADN per excisió de nucleòtids.
dc.description.abstract
The aim of this thesis is to evaluate the different steps in the pathway from exposure (air-contaminants/PAHs) to disease (bladder cancer). We measured ultrafine particles in Barcelona. We evaluated the exposure to air pollutants in a case-control study, collecting information on the residential history with proxies for exposure to air pollution and other potential risk factors. We did a systematic review of the literature to evaluate if pyrene metabolites and DNA and protein adducts are correlated with low level exposure to PAHs. We measured bulky DNA adducts in a subgroup of subjects of the case-control study using 32P-Postlabeling, nuclease P1 treatment. We analyzed 22 SNPs in 7 genes of the nucleotide excision repair pathway.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
polymorphisms
dc.subject
bulky DNA adducts
dc.subject
air pollutants
dc.subject
urinary bladder cancer
dc.subject
epidemiologia
dc.subject
cas-control
dc.subject
partícules ultrafines
dc.subject
via de reparació de l'ADN per excisió de nucleotid
dc.subject
polimorfismes
dc.subject
aductes voluminosos d'ADN
dc.subject
contaminants atmosfèrics
dc.subject
cancer de bufeta urinària
dc.subject
nucleotide excision repair pathway
dc.subject
ultrafine particles
dc.subject
case-control
dc.subject
epidemiology
dc.title
Exposició a contaminants atmosfèrics i càncer de bufeta urinària a Espanya
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.6
dc.contributor.authoremail
gcastano@creal.cat
dc.contributor.director
Kogevinas, Manolis
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.32072-2008
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tgcv.pdf

1.295Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)