Gender diferences in the association between disability and mortality in the elderly

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Lamarca Casado, Rosa
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:28:03Z
dc.date.available
2007-01-31
dc.date.issued
2006-06-11
dc.date.submitted
2007-01-31
dc.identifier.isbn
9788469039311
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0131107-174003
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7097
dc.description.abstract
Aquesta tesi avalua l'existència de diferencies per gènere en la relació entre discapacitat i mortalitat, i aspectes metodològics en l'anàlisi de supervivènciad'estudis de gent gran. Es van utilitzar les dades provinents d'una cohort de 1.315 subjectes amb edats superiors o iguals a 65 anys que van ser seguits durant un periode de 8 anys. La discapacitat es va mesurar mitjançant la capacitat que declarava l'individu per dur a terme activitats de la vida diària bàsiques. <br/>La discapacitat va evolucionar al llarg del temps empitjorant amb l'edat, però una proporció no menyspreable va ser capaç de recuperar-se. Es van observar diferències per gènere en l'evolució de la discapacitat: les dones tenien més dificultats en recuperar la seva capacitat funcional un cop esdevenien discapacitades. La força de l'associació entre la discapacitat i la mortalitat disminuia a edats avançades. Es van trobar diferencies per sexe: les dones depenents mostraven un risc de morir més alt que el homes depenents. <br/>Polítiques de salut dirigides a dones discapacitades haurien de ser implementades degut a la proporció més elevada de dones discapacitades, la probabilitat menor que tenen de recuperar la capacitat funcional, i el risc de morir més elevat que presenten comparat amb homes dicapacitats.
dc.description.abstract
This thesis evaluates the existence of gender differences in the relationship between disability and mortality, as well as methodological aspects of the survival analysis for elderly studies. Data from a cohort of 1,315 subjects aged 65 years and older followed-up 8 years was used. Disability was assessed by self-reported difficulty to perform basic activities of daily living. <br/>Disability evolved over time worsening with age, but a non-negligible proportion was able to recover. There were gender differences in the evolution of disability: women were less able to regain functional capacity once they become disabled. The strength of the association between disability and mortality decreased in the older ages. But differences by gender were found: dependent elderly women showed a higher risk of dying compared to dependent men. <br/>Health policies focusing on disabled women should be implemented, due to the higher proportion of disabled women, the lower probability of regaining functional capacity, and their higher risk of dying compared to disabled men.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
health status
dc.subject
disability
dc.subject
gender
dc.subject
elderly population
dc.subject
ageing
dc.subject
estudis longitudinals
dc.subject
escala temporal
dc.subject
edat
dc.subject
anàlisi de supervivència
dc.subject
mortalitat
dc.subject
capacitat funcional
dc.subject
estat de salut
dc.subject
discapacitat
dc.subject
genere
dc.subject
població de gent gran
dc.subject
envelliment
dc.subject
functional capacity
dc.subject
mortality
dc.subject
survival analysis
dc.subject
age
dc.subject
time-scale
dc.subject
longitudinal studies
dc.title
Gender diferences in the association between disability and mortality in the elderly
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
30
dc.contributor.authoremail
rlamarca@imim.es
dc.contributor.director
Alonso Caballero, Jordi
dc.contributor.director
Sunyer Deu, Jordi
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.7883-2007
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

trlc.pdf

2.254Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)