Evaluación del uso de medidas de calidad de vida en la práctica clínica : aplicación a pacientes con cataratas

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Valderas Martínez, José María
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:27:58Z
dc.date.available
2005-10-03
dc.date.issued
2005-06-22
dc.date.submitted
2005-10-03
dc.identifier.isbn
8468941999
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1003105-125002
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7087
dc.description.abstract
The objective of this work is the evaluation of the impact on health care of the systematic use of health related quality of life (HRQL) measures. A systematic review and a meta-analysis of randomized clinical trials were performed. A novel method was developed for the interpretation of scores that was based on Item Response Theory and it was applied to Visual Function Index VF-14, a perceived visual function measure for cataract patients. In a before-after trial, the visual function of 833 consecutive cataract patients attending 19 ophthalmologists in hospital and primary care based practices was routinely assessed. The results suggest that the feed back on HRQL and perceived health to health professionals might improve some aspects of medical care process, but not its outcome.
eng
dc.description.abstract
El objetivo del presente trabajo es evaluar el impacto en la atención médica del uso sistemático de instrumentos de medida de la calidad de vida relacionada con la salud (CVRS). Para ello se realizó una revisión sistemática y meta-análisis de ensayos clínicos. Se desarrolló un método para la interpretación de las puntuaciones basado en Teoría de Respuesta al Ítem y se aplicó al Índice de Función Visual VF-14, una medida de función visual percibida para pacientes con cataratas. Se diseñó un estudio de intervención antes-después en el que se midió de forma sistemática la función visual de 833 pacientes con cataratas que acudieron de forma consecutiva a las consultas de 19 oftalmólogos en centros hospitalarios y de atención primaria. Los resultados indican que la administración de información sobre CVRS y salud percibida a los profesionales de la salud podría modificar algunos componentes del proceso de la atención sanitaria, pero no su resultado.
spa
dc.description.abstract
L' objectiu del present treball és l'avaluació de l'impacto a l' atenció mèdica de l'us sistemàtic dels instruments de mesura de la qualitat de vida relacionada amb la salut (QVRS). Es realitzà una revisió sistemàtica i meta-anàlisi d'assaijos clínics. Es va desenvolupar un mètode per a la interpretació de les puntuacions basat en la Teoria de Resposta a l'Ítem que es va aplicar a l'Índex de Funció Visual VF-14, una mesura de funció visual percebuda per a pacients amb cataractes. Es va dissenyar un estudi d'intervenció abans-després en el que es mesurà de forma sistemàtica la funció visual de 833 pacients amb cataractes atesos de forma consecutiva a les consultas de 19 oftalmòlegs de centres hospitalaris i d'atenció primària. Els resultats indiquen que l'administració d'información sobre QVRS i salut percebuda als professionals de la salut pot modificar alguns components del procés de l' atenció sanitària, pero no el seu resultat.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
funció visual
dc.subject
visual function
dc.subject
qualitat de vida relacionada amb la salut
dc.subject
cataracts
dc.subject
cataractes
dc.subject
cataratas
dc.subject
outcome
dc.subject
proceso
dc.subject
resultat
dc.subject
función visual
dc.subject
resultado
dc.subject
IRT
dc.subject
process
dc.subject
procés
dc.subject
servicios sanitarios
dc.subject
health services research
dc.subject
serveis sanitaris
dc.subject
calidad de vida relacionada con la salud
dc.subject
health related quality of life
dc.title
Evaluación del uso de medidas de calidad de vida en la práctica clínica : aplicación a pacientes con cataratas
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
614
cat
dc.contributor.authoremail
jmvalderas@imim.es
dc.contributor.director
Alonso Caballero, Jordi
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
B.43967-2005
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tjvm1de1.pdf

6.602Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)