Evaluación del uso de medidas de calidad de vida en la práctica clínica : aplicación a pacientes con cataratas

Autor/a

Valderas Martínez, José María

Director/a

Alonso Caballero, Jordi

Fecha de defensa

2005-06-22

ISBN

8468941999

Depósito Legal

B.43967-2005



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Biomedicina

Resumen

The objective of this work is the evaluation of the impact on health care of the systematic use of health related quality of life (HRQL) measures. A systematic review and a meta-analysis of randomized clinical trials were performed. A novel method was developed for the interpretation of scores that was based on Item Response Theory and it was applied to Visual Function Index VF-14, a perceived visual function measure for cataract patients. In a before-after trial, the visual function of 833 consecutive cataract patients attending 19 ophthalmologists in hospital and primary care based practices was routinely assessed. The results suggest that the feed back on HRQL and perceived health to health professionals might improve some aspects of medical care process, but not its outcome.


El objetivo del presente trabajo es evaluar el impacto en la atención médica del uso sistemático de instrumentos de medida de la calidad de vida relacionada con la salud (CVRS). Para ello se realizó una revisión sistemática y meta-análisis de ensayos clínicos. Se desarrolló un método para la interpretación de las puntuaciones basado en Teoría de Respuesta al Ítem y se aplicó al Índice de Función Visual VF-14, una medida de función visual percibida para pacientes con cataratas. Se diseñó un estudio de intervención antes-después en el que se midió de forma sistemática la función visual de 833 pacientes con cataratas que acudieron de forma consecutiva a las consultas de 19 oftalmólogos en centros hospitalarios y de atención primaria. Los resultados indican que la administración de información sobre CVRS y salud percibida a los profesionales de la salud podría modificar algunos componentes del proceso de la atención sanitaria, pero no su resultado.


L' objectiu del present treball és l'avaluació de l'impacto a l' atenció mèdica de l'us sistemàtic dels instruments de mesura de la qualitat de vida relacionada amb la salut (QVRS). Es realitzà una revisió sistemàtica i meta-anàlisi d'assaijos clínics. Es va desenvolupar un mètode per a la interpretació de les puntuacions basat en la Teoria de Resposta a l'Ítem que es va aplicar a l'Índex de Funció Visual VF-14, una mesura de funció visual percebuda per a pacients amb cataractes. Es va dissenyar un estudi d'intervenció abans-després en el que es mesurà de forma sistemàtica la funció visual de 833 pacients amb cataractes atesos de forma consecutiva a les consultas de 19 oftalmòlegs de centres hospitalaris i d'atenció primària. Els resultats indiquen que l'administració d'información sobre QVRS i salut percebuda als professionals de la salut pot modificar alguns components del procés de l' atenció sanitària, pero no el seu resultat.

Palabras clave

funció visual; visual function; qualitat de vida relacionada amb la salut; cataracts; cataractes; cataratas; outcome; proceso; resultat; función visual; resultado; IRT; process; procés; servicios sanitarios; health services research; serveis sanitaris; calidad de vida relacionada con la salud; health related quality of life

Materias

614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Documentos

tjvm1de1.pdf

6.602Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)