Sistemàtica molecular, filogeografia i genètica de la conservació de mustèlids i macacs

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Marmi Plana, Josep Maria
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:27:50Z
dc.date.available
2004-09-30
dc.date.issued
2006-06-23
dc.date.submitted
2004-09-30
dc.identifier.isbn
8468885231
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0930104-085941
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7074
dc.description.abstract
Els treballs realitzats en aquesta tesi tenen com objectius l'aplicació de la sistemàtica molecular i la filogeografia per resoldre relacions filogenètiques, clarificar la taxonomia i descriure la història de les poblacions de les espècies incloses dins de dos grups de mamífers d'elevat interés conservacionista: els mustélids (família Mustelidae) i els macacs (génere Macaca).<br/><br/>L'ús de diferents marcadors genétics mitocondrials (el gen citocrom b i la regió control) i un de nuclear (les seqüencies flanquejants d'una regió repetitiva) ha permés reconstruir les relacions filogenètiques entre 33 espècies de mustelids; delimitar quatre grups filogeogràfics en el teixò euroasiàtic (Meles meles); detectar la venta de productes derivats d'aquesta espècie en països on està protegida; i estudiar el procès d'especiació del macac japonès (Macaca fuscata). A partir dels resultats obtinguts també s'han proposat canvis en la taxonomia d'aquests grups. <br/><br/>Al final de la tesi es fan reflexions sobre el paper que desenvolupen els marcadors moleculars en la sistemàtica, sobre com classificar aquelles espècies que no ha finalitzat els seus processos d'especiació i sobre les aplicacions de la sistemàtica, la biologia evolutiva i la genètica en la conservació de la biodiversitat.
cat
dc.description.abstract
The objectives of this thesis were the application of molecular systematics and phylogeography to resolve phylogeny, to clarify taxonomy and to study the population history of species included within two groups of mammals of high conservation interest: the mustelids (Family Mustelidae) and the macaques (Genus Macaca).<br/><br/>Using different mitochondrial (cytochrome b gene and control region) and nuclear (flanking sequences of a repetitive region) markers, we have been able to reconstruct the phylogeny of 33 mustelid species; to delimit four phylogeographic groups in the Eurasian badger (Meles meles); to detect the trade of Eurasian badger products in countries where this species is protected; and to study the speciation process of the Japanese macaque (Macaca fuscata). According to our results we have also proposed taxonomic changes in these groups.<br/><br/>At the end of the thesis, there are also some reflections about the role of genetic markers in systematics; about how to classify the species that have not finished their speciation process; and about the application of systematics, evolutionary biology and genetics in conservation biology.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
genètica de la conservació
dc.subject
caràcters moleculars
dc.subject
caràcters morfològics
dc.subject
espècie
dc.subject
phylogeography
dc.subject
taxonomy
dc.subject
molecular systematics
dc.subject
cytochrome b
dc.subject
conservation genetics
dc.subject
species
dc.subject
control region
dc.subject
morphological characters
dc.subject
molecular characters
dc.subject
citocrom b
dc.subject
Mel08
dc.subject
Macaca fuscata
dc.subject
Meles meles
dc.subject
Mustelidae
dc.subject
sistemàtica molecular
dc.subject
regió control
dc.subject
taxonomia
dc.subject
filogeografia
dc.title
Sistemàtica molecular, filogeografia i genètica de la conservació de mustèlids i macacs
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
575
cat
dc.contributor.authoremail
josep.marmi@upf.edu
dc.contributor.director
Domingo i Roura, Xavier
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
B.43715-2004
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tjmp1de1.pdf

6.264Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)