Uncovering novel vulnerabilities of melanoma cells based on RNA regulation

Author

Mestre Farràs, Neus ORCID

Director

Gebauer, Fátima

Date of defense

2021-09-16

Pages

175 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Biomedicina

Abstract

La tesi doctoral aquí presentada busca entendre quin és el paper de les proteïnes d’unió a l’ARN en la progressió tumoral, ja que s’ha demostrat que aquestes proteïnes poden regular aspectes que permeten o inhibeixen la progressió tumoral però encara no s’ha dut a terme un estudi sistemàtic per tal de trobar proteïnes d’unió a l’ARN implicades en càncer mesurant la seva activitat com a tal. Per adreçar-ho, hem identificat les proteïnes d’unió a l’ARN en tres línies cel·lulars de melanoma que presenten una agressivitat creixent. Mitjançant la comparació d’aquestes hem seleccionat 34 proteïnes que poden ser rellevants, les hem validat mitjançant 5 assajos funcionals en cèl·lules metastàtiques i n’hem estudiat una en detall.


The present doctoral thesis seeks to understand the role of RNA binding proteins (RBP) in tumoral progression, as there are demonstrations that these proteins can promote or inhibit tumoral progression, but no systematic and unbiased study has ever been performed in cancer measuring their RNA binding activity. To fill this gap, we have identified RBPs in three cell lines with increasing aggressiveness. By comparing them, we have selected 34 relevant RBPs, we have validated them in 5 functional assays in metastatic cells, and we have characterized one in detail.

Keywords

RBPs; RIC; RBPomes; metastasis; melanoma; proteïna; ARN; ARN-interactoma; metàstasi; melanoma

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

tnmf.pdf

12.14Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)