Tourism issues: seasonality and economic structure

Author

Vancells Farraró, Albert

Director

Duro Moreno, Juan Antonio

Oviedo León, Mónica Juliana

Date of defense

2023-05-25

Pages

232 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

El rellevant paper del turisme a nivell social i econòmic, representant més d’un 10% del PIB, es continua requerint un major coneixement de les problemàtiques que l’afecten. Amb aquesta orientació, la tesi té com a objectius l’estudi de l’estructura del sector turístic en dues significatives vessants. La primera és l’estacionalitat, l’evolució i els determinants econòmics que l’afecten i la segona és sobre la pròpia estructura econòmica del sector . En els primers capítols s’analitza l’estacionalitat a nivell de la Unió Europea, partint de les propostes metodològiques plantejades per Duro (2016), Rosselló et al. (2004) i Turrión-Prats i Duro (2018). S’utilitza l’índex de Gini com a mesura de l’estacionalitat, prenent com a referència els països de la UE de 15 estats i les seves regions. Un altre objectiu es fonamenta en aplicar la descomposició de Lerman and Yitzaki (1985), analitzant quins son els països i regions que generen més estacionalitat. El tercer objectiu es concentra en l’estudi dels determinants econòmics que expliquen l’estacionalitat. Com innovació, a part dels determinants proposats per Rosselló et al. (2004), s’introdueixen noves variables, desocupació i desigualtat. Permetent obrir un nou camp en la investigació de l’estacionalitat, però també en l’estudi del comportament de la demanda turística. Per finalitzar, l’estudi Input-Output aporta coneixement sobre l’estructura del sector turístic català i les relacions que s’estableixen entre els subsectors. Els resultats permeten veure les relacions i els efectes que es produeixen entre els subsectors turístics i la resta de sectors de l’economia. En conclusió, s’observa que de la tesi se’n deriven un conjunt d’implicacions: teòricament, la tesi pot contribuir a la generació de coneixement i a l’obertura de nous camps d’estudi. Des del punt de vist pràctic, els resultats serien rellevants per orientar aquelles polítiques dirigides a reduir l’estacionalitat, millorar les previsions de temporada, preveure els efectes econòmics, entre d’altres.


El relevante papel del turismo a nivel social y económico, representando más del 10% del PIB, sigue requiriendo un mayor conocimiento de las problemáticas que le afectan. Con esta orientación, la tesis tiene como objetivo el estudio de la estructura del sector en dos significativas vertientes. La primera es la estacionalidad, evolución y determinantes económicos que la afectan y la segunda es sobre la propia estructura del sector. En los primeros capítulos se analiza la estacionalidad a nivel de Unión Europea, partiendo de las metodológias planteadas por Duro (2016), Rosselló et al. (2004) y Turrión-Prats y Duro (2018). Se utiliza el índice de Gini como medida de estacionalidad, tomando como referencia los países de la UE de 15 estados y regiones. Otro objetivo se fundamenta en la descomposición de Lerman and Yitzaki (1985), analizando cuáles son los países y regiones que generan mayor estacionalidad. El tercer objetivo se concentra en el estudio de los determinantes económicos que explican la estacionalidad. Como innovación, aparte de los propuestos por Rosselló et al. (2004), se introducen nuevas variables, desempleo y desigualdad. Permitiendo abrir un nuevo campo en la investigación de la estacionalidad pero también en el estudio de la demanda turística. Por último, el estudio Input-Output aporta conocimiento sobre la estructura del sector turístico catalán y las relaciones establecidas entre los subsectores. Los resultados permiten ver las relaciones y efectos que se producen entre subsectores turísticos y resto de sectores de la economía. En conclusión, se observa que de la tesis se derivan un conjunto de implicaciones: teóricamente, la tesis contribuye a la generación de conocimiento y a la apertura de nuevos campos de estudio. Desde el punto de vista práctico, los resultados serían relevantes para orientar aquellas políticas dirigidas a reducir la estacionalidad, mejorar previsiones de temporada, prever efectos económicos, entre otros.


The relevant role of tourism at a social and economic level, representing more than 10% of GDP, continues to require greater knowledge of the problems that affect it. With this orientation, the thesis aims to study the structure of the sector in two significant aspects. The first is the seasonality, evolution and economic determinants that affect it and the second is about the structure of the sector. In the first chapters, seasonality at the European Union level is analyzed, based on the methodologies proposed by Duro (2016), Rosselló et al. (2004) and Turrión-Prats and Duro (2018). The Gini index is used as a measure of seasonality, taking the EU countries of 15 states and regions as a reference. Another objective is based on the decomposition of Lerman and Yitzaki (1985), analyzing which are the countries and regions that generate greater seasonality. The third objective focuses on the study of the economic determinants that explain seasonality. As an innovation, apart from those proposed by Rosselló et al. (2004), new variables are introduced, unemployment and inequality. Allowing to open a new field in the investigation of the seasonality but also in the study of the tourist demand. Finally, the Input-Output study provides knowledge about the structure of the Catalan tourism sector and the relationships established between the subsectors. The results allow us to see the relationships and effects that occur between tourism subsectors and other sectors of the economy. In conclusion, it is observed that a set of implications are derived from the thesis: theoretically, the thesis contributes to the generation of knowledge and the opening of new fields of study. From a practical point of view, the results would be relevant to guide those policies aimed at reducing seasonality, improving seasonal forecasts, anticipating economic effects, among others.

Keywords

Estacionalitat; Input Output; Estacionalidad; Seasonality

Subjects

3 - Social Sciences; 33 - Economics. Economic science; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI Albert Vancells Farraró.pdf

5.415Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)