Un enfoque holísitico para evaluar la Sostenibilidad de las Indicaciones Geográficas : una aplicación a las DOP de aceite en Cataluña

Author

Guadarrama Fuentes, Omar Vicente

Director

Gil Roig, José María

Date of defense

2022-06-01

Pages

148 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Institut Universitari de Recerca en Ciència i Tecnologies de la Sostenibilitat

Doctorate programs

Sostenibilitat

Abstract

The importance of Geographical Indications (GI) has grown considerably in recent years as an opportunity for product differentiation for specific segments of the population. The continuous increase in the number of certified products, as well as their growing economic importance, has determined that the scientific literature has found in this type of products an interesting source of inspiration. Much of the recent literature has focused on analysing the sustainability of these production systems from an economic, social and environmental point of view. However, few studies have addressed the overall sustainability of GIs by adopting a holistic and multidimensional approach. Taking into account the existing limitations in the literature, the main contribution of this thesis has been to develop a methodological approach to assess the sustainability of agri-food production systems linked to GIs, based on three criteria: holistic approach, ability to resolve conflicts between indicators, and ease of monitoring. In addition, the aim is to offer a tool that facilitates the development of strategic plans for GIs to improve their sustainability commitments to society. To achieve this objective, this Thesis has been structured in three chapters. Chapter 2 analyses and prioritizes the main discourses that have been generated in the literature on GIs using the Q-Methodology. The chapter reviews the literature on GIs and concludes that the main discourses surrounding GIs are articulated along three axes: governance, differentiated product quality, and contribution to territorial development. Chapter 3 reviews the existing literature on sustainability indicators and develops a methodological proposal that includes 36 individual indicators and a synthetic indicator. This synthetic indicator is calculated using the Fuzzy Hierarchical Analytical Process based on the opinions of 55 experts related to GIs (Regulatory Councils, heads of Public Administrations and researchers). A tool is also designed to assess the strategic positioning of GIs. Chapter 4 presents the application of the approach analysed in Chapter 3 to the five-olive oil PDOs in Catalonia (Baix Ebre and Montsià, Garrigues, Empordà, Siurana and Terra Alta). The results indicate a very satisfactory level of sustainability in the five PDOs analysed, although with potential for improvement in the environmental pillar. The thesis ends with Chapter 5, which includes the main conclusions of the results obtained, a self-critical review of the work and suggestions for future lines of research.


La importància de les Indicacions geogràfiques (IG) ha brollat en els darrers anys de forma considerable, com una oportunitat de diferenciació de productes per a segments específics de la població. L’increment continuat del nombre de productes certificats, així com la seva creixent importància econòmica ha determinat que la literatura científica hagi trobat en aquests tipus de productes una interessant font d’inspiració. Una gran part de la literatura recent s’ha centrat en analitzar la sostenibilitat d’aquests sistemes de producció tant des del punt de vista econòmic com el social i l’ambiental. Tot i això, son escassos els treballs que hagin abordat la sostenibilitat global de les IG adoptant un enfocament holístic i multidimensional. Tenint en compte les limitacions existents a la literatura, la principal contribució d’aquesta Tesi ha consistit en desenvolupar un enfocament metodològic que permet avaluar la sostenibilitat de sistemes de producció agroalimentària lligats a les IG, que es basa en tres criteris: enfocament holístic, capacitat de resoldre conflictes entre indicadors i facilitat de monitorització. A més a més, es tracta d’oferir una eina que faciliti a les IIGG l’elaboració de plans estratègics encaminats a millorar els seus compromisos de sostenibilitat amb la societat. Per a arribar a aquest objectiu, aquesta Tesi s’ha estructurat en tres capítols. Al Capítol 2, s’analitzen i prioritzen els principals discursos que s’han generat a la literatura sobre les IG mitjançant la utilització de la metodologia Q. El Capítol realitza una revisió de la literatura sobre les IG i conclou que els principals discursos al voltant de les IG s’articulen en tres eixos: governança, qualitat diferenciada del producte i contribució al desenvolupament del territori. El Capítol 3 revisa la literatura existent sobre els indicadors de sostenibilitat i elabora una proposta metodològica que inclou 36 indicadors individuals i un indicador sintètic. Aquest indicador sintètic es calcula mitjançant el Procés Analític Jeràrquic Difós a partir de les opinions de 55 experts relacionats amb les IG (Consells Reguladors, responsables de les Administracions Públiques i investigadors). Al mateix temps, s’ha dissenyat una eina per a valorar el posicionament estratègic de les IG. El Capítol 4 recull l’aplicació de l’enfocament analitzat al Capítol 3 a les cinc DOP d’oli d’oliva a Catalunya (Baix Ebre i Montsià, Garrigues, Empordà, Siurana i Terra Alta). Els resultats indiquen un nivell de sostenibilitat molt satisfactori en les cinc DOPs analitzades, encara que amb un potencial de millora al pilar ambiental. La Tesi finalitza amb el Capítol 5 en el que es recull les principals conclusions dels resultats obtinguts, es fa una revisió autocrítica del treball a partir del qual, es suggereixen algunes línies futures d’investigació


La importancia de las Indicaciones geográficas (IG) ha crecido en los últimos años de forma considerable, como una oportunidad de diferenciación de productos para segmentos específicos de la población. El incremento continuado del número de productos certificados, así como su creciente importancia económica ha determinado que la literatura científica haya encontrado en este tipo de productos una interesante fuente de inspiración. Una gran parte de la literatura reciente se ha centrado en analizar la sostenibilidad de estos sistemas de producción tanto desde el punto de vista económico como social y ambiental. Sin embargo, son escasos los trabajos que hayan abordado la sostenibilidad global de las IG adoptando un enfoque holístico y multidimensional. Teniendo en cuenta las limitaciones existentes en la literatura, la principal contribución de esta Tesis ha consistido en desarrollar un enfoque metodológico que permita evaluar la sostenibilidad de sistemas de producción agroalimentaria ligados a las IG, que se basa en tres criterios: enfoque holístico, capacidad de resolver conflictos entre indicadores y facilidad de monitorización. Adicionalmente, se trata de ofrecer una herramienta que facilite a las IIGG la elaboración de planes estratégicos encaminados a mejorar sus compromisos de sostenibilidad con la sociedad. Para alcanzar este objetivo, esta Tesis se ha estructurado en tres capítulos. En el Capítulo 2, se analizan y priorizan los principales discursos que se han generado en la literatura sobre las IG mediante la utilización de la metodología Q. El Capítulo realiza una revisión de la literatura sobre las IG y concluye que los principales discursos alrededor de las IG se articulan en tres ejes: Gobernanza, calidad diferenciada del producto y contribución al desarrollo del territorio. El Capítulo 3 revisa la literatura existente sobre indicadores de sostenibilidad y elabora una propuesta metodológica que incluye 36 indicadores individuales y un indicador sintético. Dicho indicador sintético se calcula mediante el Proceso Analítico Jerárquico Difuso a partir de las opiniones de 55 expertos relacionados con las IG (Consejos reguladores, responsables de las Administraciones Públicas e investigadores). Asimismo, se diseña una herramienta para valorar el posicionamiento estratégico de las IG. El Capítulo 4 recoge la aplicación del enfoque analizado en el Capítulo 3 a las cinco DOP de aceite de oliva en Cataluña (Baix Ebre i Montsià, Garrigues, Empordà, Siurana y Terra Alta). Los resultados indican un nivel de sostenibilidad muy satisfactorio en las cinco DOPs analizadas, aunque con potencial de mejora en el pilar ambiental. La Tesis finaliza con el Capítulo 5 en el que se recogen las principales conclusiones de los resultados obtenidos, se hace una revisión autocrítica del trabajo a partir de la cual se sugieren algunas líneas futuras de investigación.

Keywords

Sustainable geographical indications; Arguments of the GI discourse; Synthetic sustainability indicator; Argumentos del discurso IG; Indicador sintético de sostenibilidad; Indicaciones geográficas sostenibles

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices; 633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària

Documents

TOMGF1de1.pdf

3.444Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

This item appears in the following Collection(s)