Avaluació Ex-Ante i Ex-Post de la recerca: Aproximacions per a analitzar la validesa de dues eines d'avaluació de la recerca

Author

Solans Domènech, Maria Teresa

Director

Aymerich Martínez, Marta

Date of defense

2021-01-15

Pages

102 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Doctorate programs

Societat de la informació i el coneixement

Abstract

L'objectiu d'aquesta tesi ha estat desenvolupar estratègies per validar mètodes d'avaluació de la recerca en dos fases del procés: una ex ante i una ex post. L'anàlisi de la validesa dels enfocaments d'avaluació de la recerca pot proporcionar una informació molt valuosa per a la presa de decisions, sempre que es considerin alguns reptes relatius a la seva validesa: la importància de l'experiència dels experts utilitzats; la contextualització del procés d'avaluació; els interessos dels grups que han d'utilitzar els procediments o els seus resultats; les definicions clares dels conceptes utilitzats; la identificació de quins elements es poden percebre com a facilitadors o barreres per a un resultat determinat; i sense oblidar la confirmació de la qualitat de les dades. En conclusió, analitzar la validesa dels mètodes d'avaluació de la recerca és una mirada cap endavant que ajuda a entendre i millora el procés d'avaluació i la seva credibilitat i, per tant, la utilitat de les mateixes avaluacions.


El objetivo de esta tesis ha sido desarrollar diversas estrategias para validar procesos de evaluación de la investigación en dos fases diferentes: una ex ante y otra ex post. El análisis de la validez puede proporcionar una información muy valiosa para la toma de decisiones, siempre que se tengan en cuenta algunos retos que pueden limitar su validez: la importancia de la experiencia de los expertos utilizados; la contextualización del proceso de evaluación; los intereses de los grupos que han de utilizar los procedimientos o sus resultados; las definiciones claras de los conceptos utilizados; la identificación de elementos facilitadores o barreras para un resultado determinado; y sin olvidar la confirmación de la calidad de los datos. En conclusión, analizar la validez de los métodos de evaluación de la investigación es una mirada hacia adelante que ayuda a entender y mejora el proceso de evaluación y su credibilidad y, por tanto, la utilidad de las mismas evaluaciones.


The aim of this thesis was to validate research evaluation methodologies that appear in two different phases of the research process: one ex-ante and one ex-post. Analyzing the validity of research evaluation approaches can provide valuable information for decision-making. Some challenges should be taken into account that may limit the methodology's  validity: the experience and competence of the experts used in the evaluation process; the context in which the evaluation process takes place ; the needs of the stakeholders interested in the procedure or its outcomes; a clear definition of the concepts used in the evaluation; identification of barriers and facilitators of a given outcome; and finally, ensuring data quality. In conclusion, analyzing the validity of research evaluation procedures is a forward-looking approach that helps to understand and improve the evaluation process and its credibility, and therefore the usefulness of the evaluations.

Keywords

revisió per parells; revisión por pares; grant peer review; anonimització; anonimización; blinding; qüestionaris; cuestionarios; questionnaires; avaluació de l'impacte; evaluación del impacto; research impact assessment; validesa; validez; validity

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesi _MaiteSolans.pdf

1.983Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)