Models de priorització d'inversions utilitzant criteris de desenvolupament sostenible

Author

Roigé Montornés, Núria

Director

Aguado de Cea, Antonio

Codirector

Pujadas Álvarez, Pablo

Date of defense

2020-07-15

Pages

404 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental

Abstract

This Doctoral Thesis addresses aspects of interest for hydraulic infrastructure managers, such as investment decision support tools, in order to provide both decision support and the justification tools which are required by the entities regulating the service of future investments. The aim is to develop a new methodology for the prioritization of investments that allows an objective, transparent and participatory distribution using the Sustainable Development criteria. To implement the methodology, two models have been nurtured: the Distribution Network Renewal Model (an ordering model) and the Investment Prioritization by Entries Model (a distribution model for the total volume of investment). First, a methodology for prioritizing distribution network investments using sustainable development criteria is developed: the Distribution Network Renewal Model, using sustainable development criteria. The management model aims to materialize the methodology of prioritizing the actions from a list of inventoried assets. Second, a methodology for the distribution of investment with sustainable development criteria is developed: the Prioritization Model for Matching Investments. The distribution model aims to distribute the volume of investment between the different items and sub-headings that make up the investment plan of the company. In this case, due to the heterogeneous nature of the investment plan, a methodology has been developed consisting of three phases. A first phase where the investment volume is determined by legal factors, a second one where the remaining investment is distributed between entries, and a last phase where the outlay on each entry is distributed among those sub-items of investment that make up each of the entries. Finally, a sensitivity analysis was performed on both methodologies to check the robustness of the developed models and its sensitivity to the diverse contributions of each group. The Distribution Network Renewal Model has been verified in Aigües de Barcelona network after a first year of execution of investments in the renewal of the distribution network by implementing the prioritization of the Model.


En aquesta Tesi Doctoral s’aborden aspectes d’interès per als gestors d’infraestructures hidràuliques com són les eines d’ajuda a la decisió en matèria d’inversions amb l’objectiu de proporcionar tant eines d’ajuda a la decisió com la justificació exigida per les entitats reguladores del servei de les inversions a realitzar. L’objectiu és desenvolupar una nova metodologia per a la priorització de les inversions que permeti realitzar un repartiment objectiu, transparent i participatiu utilitzant criteris de Desenvolupament Sostenible. Per materialitzar la metodologia es desenvolupen dos models: el Model de Renovació de la Xarxa de Distribució (un model d’ordenació) i el Model de Priorització d’Inversions per Partides (un model de repartiment del volum total de la inversió). En primer lloc es desenvolupa una metodologia de priorització de les inversions de la xarxa de distribució, el Model de Renovació de la Xarxa de Distribució utilitzant criteris de desenvolupament sostenible. El model d’ordenació té per objectiu materialitzar la metodologia de priorització de les actuacions d’un llistat d’actius inventariats. En segon lloc es desenvolupa una metodologia de repartiment de la inversió, el Model de Priorització d’Inversions per Partides amb criteris de desenvolupament sostenible. El model de repartiment té per objectiu repartir el volum d’inversió entre les diferents partides i subpartides que conformen el pla d’inversions de l’empresa. En aquest cas, i degut a la naturalesa heterogènia del pla d’inversions, s’ha desenvolupat una metodologia que consta de tres fases. Una primera fase on es determina el volum d’inversió degut a condicionants legals, una segona on es reparteix la inversió restant a nivell de partides i una última fase on es distribueix aquesta inversió de cadascuna de les partides entre aquelles subpartides d’inversió que conformen cadascuna de les partides. Finalment, en ambdós casos s’ha realitzat una anàlisi de sensibilitat per comprovar la robustesa dels models desenvolupats i la sensibilitat a les diferents aportacions dels grups de relació. Pel Model de Renovació de la Xarxa de Distribució s’ha pogut verificar a la xarxa d’Aigües de Barcelona després del primer any d’execució de les inversions de renovació de la xarxa de distribució utilitzant la priorització del Model.


En esta Tesis Doctoral se abordan aspectos de interés para los gestores de infraestructuras hidráulicas como son las herramientas de ayuda a la decisión en materia de inversiones. Con el objetivo de proporcionar herramientas de ayuda a la decisión y la justificación exigida por las administraciones reguladoras del servició de las inversiones a realizar. El objetivo es desarrollar una nueva metodología para la priorización de las inversiones que sea capaz de realizar un reparto objetivo, transparente y participativo usando criterios de Desarrollo Sostenible. Para materializar la metodología se desarrollan dos modelos: el Modelo de Renovación de la Red de Distribución (modelo de ordenación) y el Modelo de Priorización de Inversiones por Partidas (modelo de reparto del volumen total de la inversión). En primer lugar, se desarrolla una metodología de priorización de las inversiones de la red de distribución, el Modelo de Renovación de la Red de Distribución usando criterios de desarrollo sostenible. El modelo de ordenación tiene por objetivo materializar la metodología de priorización de las actuaciones de una lista de activos actualmente inventariados. En segundo lugar, se desarrolla una metodología de reparto de la inversión, el Modelo de Priorización de Inversiones por Partidas usando criterios de desarrollo sostenible. El modelo de reparto tiene por objetivo repartir el volumen de inversión entre las diferentes partidas y subpartidas que conforman el plan de inversiones de la empresa. En este caso, y debido a la naturaleza heterogénea del plan de inversiones se ha desarrollado una metodología que consta de tres fases. Una primera fase donde se determina el volumen de inversión para dar respuesta a los condicionantes legales, una segunda donde se reparte la inversión restante a nivel de partidas y una última fase donde se distribuye la inversión de cada partida entre las subpartidas de inversión que conforman dicha partida. Finalmente, en ambos casos se ha realizado un análisis de sensibilidad para comprobar la robustez de los modelos desarrollados y la sensibilidad a las diferentes aportaciones de los grupos de relación. Adicionalmente, para el Modelo de Renovación de la Red de Distribución se ha podido verificar la red de Aigües de Barcelona tras el primer año de ejecución de las inversiones de renovación de la red de distribución utilizando el modelo de priorización.

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 628 - Public health engineering. Water. Sanitation. Illuminating engineering

Knowledge Area

Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria civil i ambiental

Note

Aplicat embargament des de la data de defensa fins al dia 1 d'abril de 2022

Documents

TNRM1de1.pdf

10.03Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)