Vitamin K & healthy ageing

Author

Camacho Barcia, María Lucía

Director

Bulló Bonet, Mònica

Salas Salvadó, Jordi

Date of defense

2020-06-26

Pages

217 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Abstract

La transició demogràfica cap a una societat més envellida ha esdevingut un desafiament per l’economia social global, especialment pels sistemes de salut públics. Per tal de millorar la qualitat de vida fins un procés d’envelliment més saludable, son necessàries evidències que suportin diferents promotors de salut en condicions relacionades amb l’edat. Prèviament, s’ha suggerit que la vitamina K podria desenvolupar un paper modulador en el procés de l’envelliment i els mecanismes relacionats amb l’edat, com l’estrès oxidatiu, la inflamació i la resistència a la insulina. No obstant, l’evidència actual sobre l’associació de la ingesta de vitamina K i el risc de malalties associades a l’envelliment és escassa. L’objectiu principal d’aquest treball va ser avaluar l’associació entre la ingesta dietètica de vitamina K1 i el risc de cataractes, nefropatia i retinopatia diabètica, el deteriorament de la funció cognitiva i la demència. La present tesi doctoral s’ha realitzat en el marc dels estudis PREDIMED i PREDIMED-plus, ambdós grans assajos clínics aleatoritzats, multicèntrics i paral·lels, realitzats en poblacions mediterrànies d’edat avançada amb elevat risc cardiovascular. Els resultats derivats del present treball van mostrar associacions positives significatives entre el consum dietètic de vitamina K1 i el risc de cataractes, nefropatia diabètica i demència. Tanmateix, un increment en la ingesta de la vitamina K1 es va associar amb una millor puntuació en índexs de funció cognitiva. La conclusió principal obtinguda d’aquesta tesi doctoral és que, en comparació amb una ingesta baixa, un consum dietètic elevat de vitamina K1 s’associa amb un envelliment saludable al disminuir el risc de diferents patologies associades a l’envelliment d’una població mediterrània d’edat avançada amb elevat risc cardiovascular. 


La transición demográfica hacia una sociedad más envejecida se ha convertido en un desafío para la economía social global, especialmente para los sistemas públicos de salud. Evidencia que soporte diferentes promotores de salud en condiciones relacionadas con la edad son necesarias para mejorar la calidad de vida hacia un proceso de envejecimiento más saludable. Se ha sugerido previamente que la vitamina K podría desempeñar un papel modulador en el proceso de envejecimiento y los mecanismos relacionados con la edad, como el estrés oxidativo, la inflamación y la resistencia a la insulina. Sin embargo, la evidencia actual sobre la asociación del consumo de vitamina K y el riesgo de enfermedades asociadas al envejecimiento es aún escasa. El objetivo principal de este trabajo fue evaluar la asociación entre la ingesta dietética de vitamina K1 y el riesgo de cataratas, nefropatía y retinopatía diabética, el deterioro de la función cognitiva y la demencia. El presente trabajo se realizó en el marco de los estudios PREDIMED y PREDIMED-plus, ambos grandes ensayos clínicos aleatorizados, multicéntricos, paralelos realizados en poblaciones Mediterráneas de edad avanzada con alto riesgo cardiovascular. Los resultados derivados del presente trabajo mostraron asociaciones positivas significativas entre el consumo dietético de vitamina K1 y el riesgo de cataratas, nefropatía diabética y demencia. Asimismo, un incremento en el consumo de vitamina K1 se asoció con un mejor desempeño en los scores de función cognitiva. La conclusión principal derivada de esta Tesis Doctoral es que, en comparación con una ingesta baja, un alto consumo dietético de vitamina K1 se asocia con un envejecimiento saludable al disminuir el riesgo de diferentes patologías asociadas al envejecimiento en una población Mediterránea de edad avanzada con alto riesgo cardiovascular.


The demographic transition headed for an older society is becoming a challenge for the global social economy, especially for the public health care systems. Evidence, supporting different promoters of health on age-related conditions is necessary in order to improve the quality of life towards a heathier ageing process. Vitamin K has been suggested to play a modulatory role in ageing and age-related mechanisms such as oxidative stress, inflammation and insulin resistance. However, the current evidence regarding vitamin K’s association with the risk of age-related diseases is still scarce. The main objective of this work was to evaluate, the association between the dietary vitamin K1 intake and the risk of cataracts, diabetic nephropathy and retinopathy, cognitive function decline and dementia. The present work was conducted in the framework of the PREDIMED and the PREDIMED-plus studies, both large multicentre, parallel, randomized clinical trials carried out on elderly Mediterranean populations at high cardiovascular risk. Results derived from the present work showed significant positive associations between dietary vitamin K1 intake and the risk of cataracts, diabetic nephropathy and dementia. Likewise, an increment in the consumption of vitamin K1 was associated with better performance in cognitive functioning scores. The main conclusion derived from this Doctoral Thesis is that compared to a low intake, a high dietary vitamin K1 intake is associated with healthy ageing through decreasing the risk of different age-related diseases among an elderly Mediterranean population at high cardiovascular risk.

Keywords

Envelliment; Vitamina K; Envejecimiento; Ageing; Vitamin K

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Lucía Camacho Barcia.pdf

3.258Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)