Estudi de pautes de comportament en la supervisió de processos

Author

Ponsa Asensio, Pere

Director

Català, Andreu

Codirector

Travé-Massuyès, L. (Louise)

Date of defense

2003-02-05

ISBN

8468815918

Legal Deposit

B-19351-2003



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial

Abstract

L'objectiu bàsic és la recerca de patrons de conducta que permetin la construcció d'una traça de comportament. En aquest treball, la supervisió s'interpreta com una cadena particular de patrons de conducta portada a terme per la persona. Conceptualitzar la supervisió en forma de patrons (estats estables) enlloc d'accions sobre els dispositius físics de control (transicions), permet un tractament de la planificació enlloc de les manipulacions. <br/><br/>Interessa remarcar aquelles cadenes de patrons que signifiquen un bon seguiment de la consigna en l'activitat proposada. L'extracció de patrons i pautes de comportament - cadenes rellevants de patrons de conducta -, enriqueix el coneixement que es te de la supervisió i permet afrontar el repte de l'estudi de la conducta humana i l'assessorament artificial en la presa de decisió. Una primera aproximació consisteix en encabir els patrons en una llibreria de controladors, generant-se una traça automàtica. Una segona aproximació consisteix en l'apropament de tècniques de raonament qualitatiu per afrontar la comparació del raonament entre persona i agent artificial en situacions d'alarma. <br/><br/>El comportament de les persones a estudi i el model presentat permet, finalment, la creació d'indicadors per l'estudi del rendiment en supervisió de processos. Aquest enfocament destaca enfront a altres mètodes tradicionals que promouen l'estudi de rendiment en funció única de l'execució portada a terme per la persona.


In dynamic process supervision it is important to exhibit the different human operator behaviour patterns when performed a specified task. This work presents a method based on a micro-world environment to, first, outline the concepts underlying the different human operator strategies, and second, encapsulate them in a library of artificial agents. These artificial agents are then used as indicators to which human operator behaviours can be compared to assess the reasoning strategy. <br/><br/>In this work, process supervision is examined from the point of view of human operator behaviour, which develops along a perception-reasoning-action cycle. The operator behaviours could be studied, in each particular case, (specific control room, production plant) following a field study. However, the use of micro-world presents flexibility and reproducibility, while preserving good relevancy from the industrial realism point of view. <br/><br/>This work presents a method based on the micro-world MOREC, Micro-món per Recerca en Enginyeria del Coneixement, catalan version, which translate as Micro-world for Knowledge Engineering Research, which it is inspired from (Pastor et al. 1998)

Keywords

raonament qualitatiu; ergonomia cognitiva; supervisió; comportament

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 159.9 - Psychology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system; 62 - Engineering. Technology in general

Knowledge Area

3304. Tecnologia dels ordinadors - 6109. Psicologia industrial

Documents

01PORTADA.pdf

41.94Kb

02SUBPORTADA.pdf

147.5Kb

03INDEX.pdf

108.3Kb

04PRESENTACIO.pdf

135.3Kb

05CAPITOL1.pdf

307.9Kb

06CAPITOL2.pdf

570.0Kb

07CAPITOL3.pdf

890.6Kb

08CAPITOL4.pdf

694.1Kb

09CAPITOL5.pdf

481.5Kb

10CONCLUSIONS.pdf

159.8Kb

11REFERENCIES.pdf

175.6Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)