Hyperbranched polymers and other highly branched topologies in the modification of thermally and uv cured expoxy resins

Autor/a

Foix Tajuelo, David

Director/a

Serra i Albet, Àngels

Codirector/a

Ramis Juan, Xavier

Fecha de defensa

2011-11-28

Depósito Legal

T-1719-2011

Páginas

242 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Resumen

RESUM Les reïnes epoxi constitueixen un dels polímers més emprats en el món de la industria, si bé presenten una sèrie d’inconvenients, els més importants dels quals són: la seva inherent fragilitat, la seva excessiva resistència tèrmica que en dificulta l’eliminació d’un substrat un cop finalitzada la seva vida útil i l’encongiment que experimenten durant el procés de curat. Per tal de reduir o eliminar aquests problemes aquesta tesi proposa l’ús de polímers hiperramificats així com polímers estrella i copolímers lineal-hiperramificat de bloc com a modificants químics de reïnes comercials. Amb aquesta estratègia s’han aconseguit millorar la tenacitat degut a efectes flexibilitzants o a separacions de fase del modificant en la matriu epoxídica, així com reduir l’encongiment en el curat o la degradabilitat de les reïnes, sense afectar altres propietats de la reïna com la seva Tg o la seva duresa.


ABSTRACT Epoxy resins are one of the most used polymers in the field of technological applications. However, they present some drawbacks being the most important the following: they are inherently brittle materials; they present excessive thermal resistance that limits their reworkability; and the shrinkage they experiment during curing. To overcome these problems this thesis proposes the use of hyperbranched polymers, as well as star polymers and lineal-hyperbranched block copolymers as chemical modifiers of commercially available epoxy resins. With this strategy tougher materials have been obtained due to either a flexibilizing effect or a phase separation of the modifier within the epoxy matrix. Moreover, the shrinkage on curing and the degradability of the thermosets have been improved without compromising other properties of the resin such as its Tg or its hardness.

Palabras clave

Hyperbranched; Epoxy resin; Thermoset

Materias

54 - Química; 547 - Química orgánica

Documentos

TESI.pdf

35.50Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)