El professional del museu. Proposta de formació

Author

Vié Riba, Anna

Director

Rico Camps, Daniel

Date of defense

2008-07-28

ISBN

9788469174616

Legal Deposit

B-49632-2008



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Art

Abstract

La tesi parteix d'una anàlisis pormenoritzada dels tres protagonistes de l'activitat museística, centrada en els museus d'art: el museu, la figura del professional en i per al museu i la seva formació.<br/>Partint de la definició de museu que ha donat l'International Council of Museums, ICOM, es revisen les funcions i finalitats del museu actual i la necessitat que tenen als desafiaments de la nostra època.<br/>L'estudi passa per delimitar les àrees de treball en les que es desenvolupen els professionals que treballen en museologia, els seus perfils professionals i una redefinició de les àrees que el museu del segle XXI planteja.<br/>Una tercera part de l'estudi central de la tesi és el capítol destinat a la formació d'aquests professionals presents i futurs, la seva capacitació, estudis universitaris i entitats que imparteixen la formació.<br/>L'objetiu de la tesi és establir un marc d'acció amb el desanvolupament d'un model pedagògic que vinculi la universitat i l'àmbit professional on es dissenya un model de màster presencial en museologia de duració biannual dins del context de l'Espai Europeu d'Educació Superior.


La tesis parte de un análisis pormenorizado de los tres protagonistas de la actividad museística, centrada en los museos de arte: el museo, la figura del profesional en y para el museo y su formación.<br/>Partiendo de la definición de museo que ha dado el International Council of Museums, ICOM, se revisan las funciones y finalidades del museo actual y la necesidad que tiene a los desafíos de nuestra época.<br/>El estudio pasa por delimitar las áreas de trabajo en las que se desenvuelven los profesionales que trabajan en museología, sus perfiles profesionales y una redefinición de las áreas que el museo del siglo XXI plantea.<br/>Una tercera parte del estudio central de la tesis es el capítulo destinado a la formación de estos profesionales presentes y futuros, su capacitación, estudios universitarios y entidades que imparten dicha formación.<br/>El objetivo de la tesis es establecer un marco de acción con el desarrollo de un modelo pedagógico que vincule la universidad y el ámbito profesional donde se diseña un modelo de master presencial en museología y de duración bianual dentro del contexto del Espacio Europeo de Educación Superior.


The thesis starts with a detailed analysis of the three main characters in the museum's activity: the museum, the professional in and for the museum, and its training. <br/>Taking into account the museum definition of the International Council of Museums (ICOM), this thesis revises the functions and purposes of the current museum and the challenges it has nowadays. <br/>The assignment defines the working areas in which the museum's professional works and their professional profile. In addition, it shows a redefinition of the different areas for the next century museum. <br/>The third and central chapter is devoted to the training of the current and future professionals. It is important to know their capacity, University degrees and centres where museum studies are taught. <br/>The aim it to set up an action plan to develop a pedagogical model that links the University and the professional ambit. The result is a design of a classroom Master's Degree for two years in the context of the European Space of Superior Education.

Keywords

Professional; Formació; Museu

Subjects

7 - the arts. Recreation. Entertainment. Sport

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

avr1de1.pdf

1.421Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)