Els deporats d’ETA: els oblidats del conflicte (1984-1998).

Author

Panisello Sabaté, Susana

Director

Delgado, Josep M.

Batista, Antoni

Date of defense

2011-09-21

ISBN

 978-84-695-0949-4

Legal Deposit

B. 39824-2011

Pages

462 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

La col•laboració entre el govern espanyol i el francès contra l’organització armada Euskadi Ta Askatasuna (ETA) va començar al gener de 1984 amb l’ús de les deportacions a tercers països. Els refugiats bascos que vivien al País Basc francès i que eren detinguts van començar a ser enviats a llocs americans i africans. Aquesta pràctica va estar vigent entre 1984 i 1990. Però els deportats van continuar vivint als tercers països i hi ha qui encara hi viu. La deportació va ser la mesura que el govern francès va usar abans de decidir-se a extradir cap a Espanya. Va implicar a tercers països que van acollir als bascos a canvi de compensacions econòmiques espanyoles. Aquestes es produïen a través d’Ajudes Oficials al Desenvolupament. Va acabar per convertir-se en una mesura oblidada pel pas del temps.


The collaboration between the French and the Spanish government against the armed organization Euskadi Ta Askatasuna (ETA) began in January 1984 with the use of deportations to third countries. Refugees living in the French Basque Country and who were arrested began to be sent to African and American places. This practice was in force between 1984 and 1990. But the deportees continued living in third countries and now there are someone who are still alive. The deportation was the extent that the French government used before deciding to extradite to Spain. It implied in third countries that they accommodated the Basques in exchange for Spanish economical compensations. These were produced through Official Development Assistance. Eventually become a measure forgotten by time.

Keywords

Deportació; Extradició; Euskadi Ta Askatasuna (ETA); Terrorisme; Felipe González; François Mitterrand; French government; Spanish government; Antiterrorist collaboration; Basques refugees

Subjects

3 - Social Sciences

Documents

tsps.pdf

33.58Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)