Exclusió laboral i polítiques actives. Una anàlisi de la dimensió local de les polítiques d'ocupació a Catalunya

Autor/a

Rosetti Maffioli, Natalia

Director/a

Gomà, Ricard

Fecha de defensa

2007-12-19

ISBN

9788469133101

Depósito Legal

B-21980-2008



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic

Resumen

Aquesta tesi analitza l'aplicació de les polítiques actives d'ocupació en l'esfera local amb l'objectiu de detectar els seus principals condicionants i lògiques de funcionament. Com a punt de partida de la recerca, es consideren quatre elements clau que es desenvolupen en el marc teòric: <br/>· l'exclusió laboral com a dimensió d'una realitat més àmplia d'exclusió social, que es concreta en la manca d'una ocupació i en les situacions de precarietat laboral;<br/>· la filosofia de l'activació com a component central de les respostes públiques a les situacions d'atur i que s'emmarca en el procés de reestructuració de l'Estat del Benestar; <br/>· l'orientació a l'ocupabilitat i les estratègies workfare com a marc ideològic dominant de les polítiques actives d'ocupació; <br/>· la territorialització de les polítiques i el major protagonisme de les institucions locals, intensificant la cooperació entre nivells de govern i actors del territori.<br/>La creació de models i categories de polítiques actives d'ocupació es contrasten per mitjà de la recerca empírica. Des d'una perspectiva analítica, la recerca de tipus qualitatiu es focalitza en una mostra de municipis de Catalunya, aprofundint en un cas d'estudi. La discussió aborda fins a quin punt els governs locals han estat capaços de generar politiques innovadores i espais d'autonomia en el disseny i implementació de les polítiques actives, i fins a quin punt aquestes polítiques han reproduït o no les models predominants en el discurs i en altres esferes de govern. Per aquest motiu, la tesi incorpora una aproximació multinivell a les polítiques d'ocupació, explorant les aportacions dels quatre àmbits territorials de decisió política: l'europeu, l'estatal, l'autonòmic i el local.<br/>Paraules clau: polítiques actives d'ocupació, exclusió laboral, ocupabilitat, Estats del Benestar, governance local.


This thesis analyses the performance of active employment policies at the local level, with the aim of identifying both the factors that condition such performance and their modes of functioning. The research is based on four key propositions that are subsequently developed in the theoretical framework:<br/>· exclusion from the labour market forms part of a broader reality and is manifested by lack of employment and by casual employment;<br/>· the active nature of employment policies has become a central component of policy responses to unemployment and should be considered as part of a wider restructuring of the welfare state;<br/>· the shift to employability and workfare strategies form part of a hegemonic ideological framework in which active employment policies are developed;<br/>· policies have been territorialised and local actors have become more significant, which has intensified co-operation between different levels of government and actors on the ground.<br/>The creation of models and categories of active employment policies are tested against empirical findings. From an analytical perspective, the qualitative research focuses on a sample of municipalities in Catalonia, with particular attention paid to one case study. The thesis discuses the extent to which local authorities have been capable of producing innovative policies and creating their own spaces for the design and implementation of active employment policies, and the extent to which such policies have reproduced models that are predominant in the discourse and practice of other levels of government. Consequently, the thesis uses a multilevel approach to the study of employment policies, and explores the contributions of different territorial levels of government, namely the EU, the state, the regional and the local levels.<br/>Key words: active employment policies, labour market exclusion, employability, Welfare States, local governance.

Palabras clave

Polítiques; Local; Ocupació

Materias

32 - Política

Área de conocimiento

Ciències Socials

Documentos

nrm1de1.pdf

2.155Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)