Conflicte i Canvi. Escolarització de fills d'immigrants no comunitaris en Centres Privats Concertats

Author

Dilme Clavaguera, M. Dolors

Director

Rué, Joan

Date of defense

2003-03-30

ISBN

8468856681

Legal Deposit

B-9228-2004



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada

Abstract

El punt de partida de la recerca és la constatació que Espanya s'ha configurat com a país receptor d'immigració, aquest fet ha suposat l'arribada d'una nova població, portadora de llengües i cultures diferents, la immigrant. La seva presència ens confronta amb el repte d'acollir i d'incloure l'alteritat. Aquesta tasca on es fa més visible i es planteja amb més urgència és a les escoles.<br/>La presència del nou alumnat provoca desajustaments en la dinàmica dels centres, tensions i angoixes entre els pares i els professionals. A tot això cal afegir-hi les disfuncions entre els discursos oficials i les pràctiques.<br/>Aquesta problemàtica incipient en els Centres Privats Concertats té dimensions específiques que fan que l'estudi del fenomen en aquest àmbit sigui especialment interessant. <br/>L'escola com a lloc de tensió, de crisi, de conflicte, per tant com a oportunitat de canvi, és el territori que aquesta recerca ha volgut explorar. Entenent que una crisi es converteix en un desastre només quan responem amb judicis preestablerts (prejudicis).<br/>Des d'aquesta òptica proposem noves mirades sobre:<br/>- L'escola, l'entenem com a territori de Xocs Culturals.<br/>- El conflicte, veiem la necessitat de superar la lectura reduccionalista de la Pedagogia, que l'associa a manca de disciplina, proposem la construcció d'una nova cultura i una nova sensibilitat que l'entengui com a possibilitat de diàleg i de construcció de ponts interculturals.<br/>- El canvi, proposem un nou concepte, més complex que superi la visió clàssica que l'entén com una forma de desenvolupament ample i lineal, substituint-la per una imatge rizomàtica que es desenvolupa en múltiples direccions i amb intensitats diverses. Ens interessen les continuïtats, els espais intermitjos, lo marginal pot ser un factor de transformació de lo instituït. <br/>El mètode d'anàlisi de casos en ha permès establir una aproximació tipològica a les diferents respostes en relació al canvi, posant de manifest les intensitats i les direccions diverses en que s'afronta el problema. Evidenciant línies de claror i ombres, interessants per detectar futures problemàtiques.


The starting point of the research is the situation in which Spain finds itself as a destination country for immigrants. This fact has entailed the arrival of a new population - the immigrant population - which has brought different languages and cultures. Its presence confronts us with the challenge of welcoming and including otherness. Where this task is most visible and is raised as an issue most urgently is in schools.<br/>The presence of the new pupils causes mismatches in the dynamics of the schools, tension and anxiety among parents and professionals. On top of all this we have to add the dichotomy between official rhetoric and practice.<br/>This incipient problem in Concerted Private Schools has specific dimensions which make the study of the phenomenon in this area particularly interesting. <br/>School as a place of tension, crisis, conflict and therefore as an opportunity for change, is the territory which this research aims to explore, considering that a crisis becomes a disaster only when we respond with preconceived judgements (prejudices).<br/>From this standpoint, we propose new outlooks on:<br/>- School, which we consider to be territory of Culture Shocks.<br/>- Conflict, where we see the need to overcome the reductionalist view of Pedagogy, which links it to lack of discipline. We propose the construction of a new culture and a new sensibility which regards it as a possibility for dialogue and for building bridges between cultures.<br/>- Change, for which we propose a new and more complex concept which overcomes the classic view that sees it as a wide, lineal development, replacing it with a rhizomatous image developing in numerous directions and with varying intensity. We are concerned with continuities, intermediate spaces; what is marginal may be a transforming factor of what is established. <br/>The case-study methodology has enabled us to establish a typological approach to the different responses to change, bringing to light the different intensities and directions from which the problem is approached, revealing lines of light and shade which are interesting with a view to detecting future problems.

Keywords

Xoc cultural; Integració; Canvi

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

mddc1de1.pdf

1.011Mb

mddc2de2.pdf

838.3Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)