La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers

dc.contributor
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola
dc.contributor.author
Calafell Sala, Núria
dc.date.accessioned
2011-04-12T14:38:28Z
dc.date.available
2010-06-15
dc.date.issued
2010-02-23
dc.date.submitted
2010-06-15
dc.identifier.isbn
9788469320570
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0615110-091000
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/4899
dc.description.abstract
Inicialment titulada La corporalidad en los Diarios de Alejandra Pizarnik aquesta tesi ha anat canviant al llarg dels dos últims anys cap a un estudi teòric de tres qüestions que, a dia d'avui, continuen suscitant un interessant debat: el subjecte, el cos y l'escriptura. Per aquest motiu, el què en els seus orígens va començar essent l'estudi d'un gènere (el diari íntim o personal) i d'una veu llatinoamericana contemporània (Alejandra Pizarnik), ha acabat ampliant-se, en primer lloc, a la problemàtica d'una escriptura, la literària, que l'autora planteja des d'una perspectiva mítica i mística. I en segon lloc, a una altra veu llatinoamericana que, des del llindar de la seva creació -sempre en el límit, a meitat de camí entre el barroquisme excessiu i el buit de la pàgina en blanc-, qüestiona les tres nocions abans mentades.<br/>Transformada, així, en La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Armonía Somers y Alejandra Pizarnik, la tesis que aquí es presenta aporta una mirada diferent a la que tradicionalment s' aplica en el discurs crític peninsular i llatinoamericà, al recuperar algunes de les teories més significatives del postestructuralisme i demostrar, un cop més, l'actualitat de les seves contribucions: Jacques Derrida des de la noció metonímica de l'ofici d'escriptura, Julia Kristeva des de la perspectiva d'una cultura de la re-volta que destrossi tots els fonaments sobre els què ha estat edificada, en definitiva, Gilles Deleuze i Félix Guattari des de la sempre estimuladora teoria del rizoma, totes aquestes qüestions han sigut llargament treballades a través de les pàgines d'aquesta tesi amb l'objectiu d'abordar dos models d'escriptura al marge des d'un lloc divers i reclamar, a la vegada, el lloc privilegiat que certes teories segueixen tenint en la construcció i formació del pensament actual.
cat
dc.description.abstract
Inicialmente titulada La corporalidad en los Diarios de Alejandra Pizarnik la presente tesis ha ido evolucionando a lo largo de los dos últimos años hacia un estudio teórico de tres cuestiones que, a día de hoy, siguen suscitando un interesante debate: el sujeto, el cuerpo y la escritura. Por todo ello, lo que en sus inicios comenzó como el análisis de un género (el diario íntimo o personal) y de una voz latinoamericana contemporánea (Alejandra Pizarnik) ha acabado ampliándose, en primer lugar, a la problemática de una escritura, la literaria, que la autora plantea desde una perspectiva mítica y mística. Y en segundo lugar, a otra voz latinoamericana que, desde el umbral de su propia creación -siempre en el límite, a medio camino entre el barroquismo excesivo y el vacío de la página en blanco-, pone en jaque las tres cuestiones arriba mencionadas. <br/>Transformada, así, en La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Armonía Somers y Alejandra Pizarnik, la tesis que aquí se presenta aporta una mirada distinta a la que tradicionalmente se aplica en el discurso crítico peninsular y latinoamericano, al recuperar algunas de las teorías más significativas del postestructuralismo y demostrar, una vez más, la actualidad de sus constribuciones: Jacques Derrida desde la noción metonímica del oficio escritural, Julia Kristeva desde la perspectiva de una cultura de la re-vuelta que pulverice todos y cada uno de los fundamentos sobre los que es construida, en definitiva, Gilles Deleuze y Félix Guattari desde la siempre revulsiva teoría del rizoma, todas estas cuestiones han sido largamente trabajadas a lo largo de las páginas del ensayo con el doble objetivo de abordar dos modelos escriturales al margen desde un lugar distinto y reclamar, al mismo tiempo, el lugar privilegiado que ciertas teorías siguen teniendo en la construcción y formación del pensamiento actual.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Llenguatge
dc.subject
Cos
dc.subject
Subjecte
dc.subject.other
Ciències Humanes
dc.title
La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
8
cat
dc.contributor.authoremail
nomour_qo@hotmail.com
dc.contributor.director
Ferrús Antón, Beatriz
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
B-29348-2010


Documents

ncs1de1.pdf

2.100Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)