La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers

Author

Calafell Sala, Núria

Director

Ferrús Antón, Beatriz

Date of defense

2010-02-23

ISBN

9788469320570

Legal Deposit

B-29348-2010



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola

Abstract

Inicialment titulada La corporalidad en los Diarios de Alejandra Pizarnik aquesta tesi ha anat canviant al llarg dels dos últims anys cap a un estudi teòric de tres qüestions que, a dia d'avui, continuen suscitant un interessant debat: el subjecte, el cos y l'escriptura. Per aquest motiu, el què en els seus orígens va començar essent l'estudi d'un gènere (el diari íntim o personal) i d'una veu llatinoamericana contemporània (Alejandra Pizarnik), ha acabat ampliant-se, en primer lloc, a la problemàtica d'una escriptura, la literària, que l'autora planteja des d'una perspectiva mítica i mística. I en segon lloc, a una altra veu llatinoamericana que, des del llindar de la seva creació -sempre en el límit, a meitat de camí entre el barroquisme excessiu i el buit de la pàgina en blanc-, qüestiona les tres nocions abans mentades.<br/>Transformada, així, en La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Armonía Somers y Alejandra Pizarnik, la tesis que aquí es presenta aporta una mirada diferent a la que tradicionalment s' aplica en el discurs crític peninsular i llatinoamericà, al recuperar algunes de les teories més significatives del postestructuralisme i demostrar, un cop més, l'actualitat de les seves contribucions: Jacques Derrida des de la noció metonímica de l'ofici d'escriptura, Julia Kristeva des de la perspectiva d'una cultura de la re-volta que destrossi tots els fonaments sobre els què ha estat edificada, en definitiva, Gilles Deleuze i Félix Guattari des de la sempre estimuladora teoria del rizoma, totes aquestes qüestions han sigut llargament treballades a través de les pàgines d'aquesta tesi amb l'objectiu d'abordar dos models d'escriptura al marge des d'un lloc divers i reclamar, a la vegada, el lloc privilegiat que certes teories segueixen tenint en la construcció i formació del pensament actual.


Inicialmente titulada La corporalidad en los Diarios de Alejandra Pizarnik la presente tesis ha ido evolucionando a lo largo de los dos últimos años hacia un estudio teórico de tres cuestiones que, a día de hoy, siguen suscitando un interesante debate: el sujeto, el cuerpo y la escritura. Por todo ello, lo que en sus inicios comenzó como el análisis de un género (el diario íntimo o personal) y de una voz latinoamericana contemporánea (Alejandra Pizarnik) ha acabado ampliándose, en primer lugar, a la problemática de una escritura, la literaria, que la autora plantea desde una perspectiva mítica y mística. Y en segundo lugar, a otra voz latinoamericana que, desde el umbral de su propia creación -siempre en el límite, a medio camino entre el barroquismo excesivo y el vacío de la página en blanco-, pone en jaque las tres cuestiones arriba mencionadas. <br/>Transformada, así, en La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Armonía Somers y Alejandra Pizarnik, la tesis que aquí se presenta aporta una mirada distinta a la que tradicionalmente se aplica en el discurso crítico peninsular y latinoamericano, al recuperar algunas de las teorías más significativas del postestructuralismo y demostrar, una vez más, la actualidad de sus constribuciones: Jacques Derrida desde la noción metonímica del oficio escritural, Julia Kristeva desde la perspectiva de una cultura de la re-vuelta que pulverice todos y cada uno de los fundamentos sobre los que es construida, en definitiva, Gilles Deleuze y Félix Guattari desde la siempre revulsiva teoría del rizoma, todas estas cuestiones han sido largamente trabajadas a lo largo de las páginas del ensayo con el doble objetivo de abordar dos modelos escriturales al margen desde un lugar distinto y reclamar, al mismo tiempo, el lugar privilegiado que ciertas teorías siguen teniendo en la construcción y formación del pensamiento actual.

Keywords

Llenguatge; Cos; Subjecte

Subjects

8 - language. Linguistics. Literature

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

ncs1de1.pdf

2.100Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)