Efectos y consecuencias del 11-S. Una perspectiva ético-política

Author

Vélez Salas, Alejandro

Director

Fernández Buey, Francisco

Date of defense

2011-05-27

ISBN

  978-84-695-0938-8

Legal Deposit

B. 27928-2011

Pages

323 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Humanitats

Abstract

A diez años de los atentados terroristas ocurridos en Nueva York y Washington (11-S) resulta necesario hacer una lectura ética y política de los efectos globales que ha tenido dicho acontecimiento en áreas tan diversas como la seguridad nacional, la política exterior, la vigilancia, el discurso de los medios de comunicación, los ordenamientos jurídicos y las relaciones humanas en general. La mayoría de estos efectos deben leerse en clave securitaria ya que fueron justificados desde la Administración Bush para hacer frente a la amenaza de un nuevo enemigo: el terrorismo internacional de corte islámico fundamentalista. Aunque el epicentro de los cambios se encuentre en los Estados Unidos de América, éstos no tardaron mucho en ser exportados y aprovechados por otros Estados para avanzar en sus agendas políticas. Las consecuencias de esta cruzada global antiterrorista se han sentido sobre todo en el campo de los Derechos Humanos y las libertades civiles.


Passats deu anys dels atemptat terroristes que van tenir lloc a Nova York i Washington (11-S) resulta necessari fer una lectura ètica i política dels efectes globals que ha tingut aquest esdeveniment en àrees tant diverses com la seguritat nacional, la política exterior, la vigilància, el discurs dels mitjans de comunicació, els ordenaments jurídics i les relacions humanes en general. La majoria d’aquests efectes s’han de llegir en clau de seguretat, ja que van ser justificats des de l’Administració Bush per encarar l’amenaça d’un nou enemic: el terrorisme internacional de tipus islàmic fonamentalista. Tot i que l’epicentre dels canvis es trobi en els Estats Units d’Amèrica, aquests no van trigar gaire a ser exportats i aprofitats per altres estats per avançar en les seves agendes polítiques. Les conseqüències d’aquesta creuada global antiterrorista s’han deixat sentir sobre tot en el camp dels Drets Humans i les llibertats civils.


Ten years after the terrorist attacks in New York City and Washington D.C. (9-11) it is necessary to make an ethical-political evaluation of the global effects 9-11 has had on areas like national security, international politics, surveillance, mainstream media discourse, penal law and human relations in general. Most of these effects should be examined from a securitarian point of view because they have been justified by the Bush Administration to face the threat of a new enemy: international fundamentalist and Islamic terrorism. Even though the United States of America are the epicenter of these changes, most of them have been exported and exploited by other States. Most of the consequences of this global crusade against terrorism have been felt in the field of human rights and civil liberties.

Keywords

Terrorismo; 11-S; fundamentalismo; Irak; islamismo; Terrorism; social movements; Homeland Security; imperialism; counter-terrorism

Subjects

316 - Sociology

Documents

tavs.pdf

1.721Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)