El diari català: plataforma d'exposició ideològica i d'activisme del catalanisme polític (1879-1881)

Autor/a

Figueres Artigues, Josep Maria

Director/a

Bonamusa, Francesc

Fecha de defensa

1993-10-07

ISBN

8468922560

Depósito Legal

B-23111-2005



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània

Resumen

Estudi monogràfic d'un periòdic. El primer en llengua catalana, que fou també un diari d'èxit i un periòdic que tingué una excepcional influència en l'evolució del moviment polític i cultural del catalanisme. S'estudia la premsa del període de vida del diari, -1879-1881-, així com el marc jurídic en relació al periodisme fijando a la vez un cens de la premsa. S'analitza la vida i les activitats del periòdic des de l'origen fins a la desaparició així com les seves realitzacions més destacades com ara la Biblioteca i els suplements que edità. Pel que fa referència a la seva història s'articula la dimensió de vincular-la a aspectes concrets: difusió, redactors, economia, contingut, ideologia... amb la voluntat d'entendre les relacions amb altres periòdics i amb profusió de taules estadístiques i en l'intent de comprende com la societat de la Restauració, en una Barcelona sotmesa culturalment pogué realitzar un diari d'impacte ideològic, èxit comercial i eficàcia periodística.


Estudio monográfico de un periódico. El primero en lengua catalana, que fue también un diario de éxito y un periódico que tuvo una excepcional influencia en la evolución del movimento político y cultural del catalanismo. Se estudía la prensa del período de vida del diario -1879-1881-, así como el marco jurídico en relación al periodismo fijando, a la vez, el censo de la prensa del período. Se analiza la vida y las activitades que desarrolló desde el origen hasta la desaparición así como sus realizaciones más destacadas como la Biblioteca y los suplementos que editó. En lo que hace referencia a su historia se vehicula especialmente a aspectos concretos clave: difusión, redactores, economia, contenido, ideologia... con la voluntad de entender las relaciones con la sociedad y con otros periódicos del entorno y con profusión de tablas estadísticas y en el intento de entender como la sociedad de la Restauración, en una Barcelona sometida culturalmente pudo realizar un diario de impacto ideològico, éxito comercial y eficacia periodística.


Monographic research about a newspaper. The first one, in catalan language was a succesfull newspaper and also an exceptional influence in the evolution of political and cultural catalan moviment's. It's studied the press during the life of newspaper (1879-1881) and the juridical refered to journalism fixing the census of press. It's analised the live and activities of newspaper from the origins to the end, it's more notable realization as the library and supplements that publish. Rfering to it's history, the text is articulated linking it's real aspects: diffusion, editors, economy, contents, ideology...Intenting to understand the relationship with the others newspaper through the profusion of statiscal tables and the possibility of realization of newspaper ideologic impact, comercial success and journalistic efficacy; where Barcelone was submit culturalment for Restoration period.

Palabras clave

Hemerografia; Diari Català; Història

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades

Área de conocimiento

Ciències Humanes

Documentos

jfa1de2.pdf

1.426Mb

jfa2de2.pdf

1.557Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)