Procedencia del aprovisionamiento lítico durante el Paleolítico medio en el yacimiento del Abric Romaní (Capellades, Barcelona). Niveles M, Oa y P

Author

Gómez de Soler, Bruno

Director

Vallverdú Poch, Josep,

Vaquero Rodríguez, Manuel

Date of defense

2016-02-23

Pages

387 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

L'objectiu principal d'aquesta Tesi Doctoral és el coneixement de les matèries primeres d'origen abiòtic utilitzades pels neandertals que varen ocupar l'Abric Romaní durant els nivells M, Oa i P. La intenció és poder establir la procedència geogràfica del material arqueològic i així poder conèixer les àrees d'aprovisionament lític i, conseqüentment, les seves rutes de mobilitat. Com que la matèria primera més utilitzada, amb uns percentatges del 80%, és el sílex, ens centrarem en aquesta litologia per ser la més abundant i representativa del registre arqueològic. Pels tres nivells estudiats, el tipus silici més representatiu en el registre arqueològic és el de Sant Martí de Tous (SMT) que es situa a uns 15 km de distància de l'Abric Romaní. La ruta de mobilitat és unidireccional NW-SE, deixant de banda altres possibles rutes com la E-W, degut a l'absència en el registre arqueològic dels tipus silicis de la conca del Gaià ALE i SAL, o a les poques evidències de freqüentació del eix S-SE per la poca presència dels sílex tipus MUSCH i SER (Serralada prelitoral i Depressió litoral), que ens marcaria una possible direcció cap al mar. En definitiva, establim com model d'aprovisionament pels nivells estudiats de l'Abric Romaní (M, Oa i P), la captació regional en el que el radi de captació diari s'estableix sobre els 15km, on es localitzen les majors concentracions de silicificacions en el territori amb els afloraments de St. Martí de Tous (SMT), arribant en ocasions a la captació en un radi d'uns 25km pel sílex de la Panadella (PAN).


El objetivo principal de esta Tesis Doctoral es el conocimiento de las materias primas de origen abiótico utilizadas por los neandertales que ocuparon el Abric Romaní durante los niveles M, Oa y P. La intención es poder establecer la procedencia geográfica del material arqueológico y así poder conocer las áreas de aprovisionamiento lítico y por consiguiente sus rutas de movilidad. Como la materia prima más utilizada, con unos porcentajes en torno al 80%, es el sílex, nos centramos en esta litología por ser la más abundante y representativa del registro arqueológico. Para los tres niveles estudiados, el tipo silíceo más representado en el registro arqueológico es el de Sant Martí de Tous (SMT) que se sitúa a unos 15 km de distancia del Abric Romaní. La ruta de movilidad es unidireccional NW-SE, dejando de lado otras posibles rutas como la E-W, debido a la ausencia en el registro arqueológico de los tipos silíceos de la cuenca del Gaià ALE y SAL, o a las pocas evidencias de frecuentación del eje S-SW por la poca presencia de los sílex tipo MUSCH y SER (Cordillera prelitoral catalana y Depresión litoral), que nos marcaría una posible dirección hacia el mar. En definitiva, establecemos como modelo de aprovisionamiento para los niveles estudiados del Abric Romaní (M, Oa y P), la captación regional en el que el radio de forrajeo se establece sobre los 15 km, donde se localizan las mayores concentraciones de silicificaciones en el territorio con los afloramientos de St. Martí de Tous (SMT), llegando en ocasiones a aumentar hasta casi los 25 km con la captación del sílex de la Panadella (PAN).


The main objective of this thesis is the knowledge of abiotic raw materials used by the Neanderthals who occupied the Abric Romani in the M, Oa and P levels. Our objective is to establish the geographical origin of the archaeological material and thus to know lithic procurement areas and therefore their mobility routes. As the raw material used, with percentages around 80%, is chert, we focus in this lithology because is the most abundant and representative of the archaeological record. For the three levels studied, the more siliceous type represented in the archaeological record is that of Sant Martí de Tous (SMT) which is situated about 15 km away from the Abric Romani rockshelter. The mobility routes are unidirectional: NW-SE. The other possible routes, like as E-W, are ignored due to the absence in the archaeological record of the siliceous types ALE and SAL from the Gaià basin. In addition, there is little evidence of the axis S -SW by the low presence of MUSCH and SER chert types (littoral and littoral Catalan Cordillera Depression), which would mark us a possible direction towards the sea. Definitely, we establish a provisioning model as a regional catchment of a foraging range about 15 km, where the highest concentrations of silicifications are found in the St. Martí de Tous (SMT) outcrops, sometimes leading to increase to almost 25 km with the catchment in the Panadella (PAN) outcrops.

Keywords

Matèries primeres; sílex; Paleolític mig; Materias primeras; Paleolítico medio; Raw materials; chert; Middle Paleolithic

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

38.62Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)