Percepción, actitud y conocimiento sobre la limitación del soporte vital y la donación en asistolia en medicina y enfermería ¿jugamos en el mismo equipo?

Author

Lomero Martínez, Maria del Mar

Director

Sandiumenge Camps, Alberto,

Jiménez Herrera, María Francisca

Date of defense

2017-11-24

Pages

337 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Justificació: La Limitació del Tractament de Suport Vital (LTSV) és una pràctica freqüent a les unitats de crítics, mentre que la donació en asistòlia controlada (DAC) s’ha incorporat com opció dintre de les cures al final de la vida. La falta de coneixement i les interpretacions errònies poden actuar com barrera entre el personal sanitari. Objectiu: Determinar els coneixements i actituds de medicina i infermeria de les unitats de crítics abans i després d’un programa formatiu multidisciplinari sobre la LTSV y DAC. Metodologia: Es va portar a terme un estudi transversal mitjançant un anàlisis bivariant utilitzant taules de contingència, test de Chi quadrat de Pearson, test T de Student y test U de Mann-Whitney. Igualment es va realitzar un anàlisis multivariant quan es trobava significació estadística al anàlisis bivariat. Resultats: Van realitzar el curs 143 participants, 133 van omplir el qüestionari inicial, i 72 el final. Un 44,3% dels participants van afirmar sentir-se còmodes a la hora d’ aplicar la LTSV, sent el personal mèdic el més còmode (55,7%) que el de infermeria (32,3%). El 88,9% del personal d’ infermeria creu que la LTSV ha de ser una decisió conjunta, augmentant al 100% desprès de la formació. Abans de la formació menys del 20% del personal d’ infermeria sabien descriure que era un DAC i la seva regulació, respecte a mes d’ un 60% del personal mèdic, diferències que desapareixen després de la formació. Infermeria se sent exclosa en el desenvolupament de protocols i la presa de decisions, mentre que la percepció de medicina és que tenen major coneixement i que les decisions s’assoleixen per consens. La formació ajuda a que els professionals treballin amb major coordinació, beneficiant als pacients i les seves famílies oferint unes cures al final de la vida de qualitat.


Justificación: La Limitación del Tratamiento de Soporte Vital (LTSV) es una práctica frecuente en las unidades de críticos, mientras que la donación en asistolia controlada (DAC) se ha incorporado como opción dentro de los cuidados al final de la vida. La falta de conocimientos y los malos entendidos pueden actuar como barrera entre los distintos profesionales sanitarios. Objetivo: Determinar los conocimientos y actitudes de medicina y enfermería de las unidades de críticos antes y después de un programa formativo multidisciplinar sobre la LTSV y DAC. Metodología: Se llevó a cabo un estudio transversal mediante un análisis bivariante utilizando tablas de contingencia, test de Chi cuadrado de Pearson, test T de Student y test U de Mann-Whitney. Igualmente se realizó análisis multivariante cuando se encontraron significación estadística en el análisis bivariado. Resultados: Realizaron el curso 143 participantes, 133 cumplimentaron el cuestionario inicial, y 72 el final. Un 44,3% de los participantes afirmaron sentirse cómodos a la hora de aplicar la LTSV, sintiéndose mucho más cómodos el personal médico (55,7%) que el de enfermería (32,3%). El 88,9% del personal de enfermería cree que la LTSV debe ser una decisión conjunta, aumentando al 100% tras la formación. Antes de la formación menos del 20% del personal de enfermería sabían describir que era un DAC y su regulación, frente a más de un 60% del personal médico, diferencias que desaparecen tras la formación. Enfermería se siente excluida en el desarrollo de protocolos y en la toma de decisiones, mientras que la percepción de medicina es que tienen mayor conocimiento y que las decisiones se alcanzan por consenso. La formación ayuda a que los profesionales trabajen con mayor coordinación, beneficiando a los pacientes y a sus familias ofreciendo unos cuidados al final de la vida de calidad.


Background: Limitation of life-sustaining treatment (LLST) is a common practice in critical care units, and donation after circulatory death (DCD) has come to be included as an option within this care plan. Lack of knowledge and misunderstandings can act as a barrier between healthcare providers. Aim: The aim of this study is to determine the knowledge and attitude of nurses and doctors in intensive care units before and after a multi-disciplinary training program in LLST and DCD. Methodology: A cross-sectional study was carried out, after which contingency tables, Pearson’s chi-squared test, Student’s t-test and the Mann-Whitney u-test were used to perform descriptive and bivariate statistical analyses and multivariant analysis when the bivariate analysis produced a statistical significant level. Results: A total of 143 participants completed the course, of whom 133 completed the pre-training survey and 72 the post-training questionnaire (54.1%). 44.3% of the participants felt comfortable when deciding whether to implement LLST, although physicians did so in greater number (55.7%) than nurses (32.3 %). 88.9% of nurses agreed that LLST decisions should be made jointly, a figure that reached 100% after the training. At the beginning, only 20% of nurses were able to describe the DCD process and they were less familiar with the legislation regulating DCD in comparison to the 60% recorded by physicians, a difference that disappeared after the training. Nurses feel excluded from the development of protocols and the decision-making process, whilst the perception of physicians is that they have greater knowledge of the topic and decisions are reached by consensus. Training helps healthcare providers to work together with greater coordination, benefitting patients and their next of kin by providing excellent end-of-life care.

Keywords

Actitut; Coneixement; Donació d'òrgans i teixits; Actitud; Conocimiento; Donación de órganos y tejido; Attitude; Knowledge; Organ and tissue donation

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TESI.pdf

7.911Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)