Nutritional factors in asthma = Facteurs nutritionels dans l'asthme

Author

Bédard, Annabelle

Director

Varraso, Raphaëlle

García Aymerich, Judith,

Date of defense

2015-01-30

Pages

197 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The general aim of the thesis was to assess the role of nutritional factors in asthma in the French E3N study. The first objective was to compare principal component (PCA) with confirmatory factor analysis (CFA) to identify dietary patterns. In comparison with PCA patterns, CFA patterns were more relevant in terms of correlations with food groups and socio-economic characteristics, and associations with adult-onset asthma. The second objective was to assess the joint roles of physical activity and obesity on asthma using marginal structural models. Analyses showed that obesity was related causally to current asthma with symptoms independently of physical activity, whereas no association was reported for physical activity. The third objective was to assess the modifying role of overweight in the association between domestic cleaning spray use and current asthma. Analyses showed that among women without anti-inflammatory therapy, the effect of spray use on asthma was higher in overweight women.


L’objectiu general de la tesi fou avaluar el paper dels factors nutricionals en l’asma. El primer objectiu fou comparar l’anàlisi de components principals (PCA) amb l’anàlisi factorial confirmatori (CFA) per identificar patrons de dieta. Comparat amb els patrons obtinguts amb PCA, els patrons obtinguts amb CFA mostraven major correlació amb grups d’aliments i característiques sociodemogràfiques, i aconseguien millor predicció de la incidència d’asma. El segon objectiu fou avaluar l’efecte conjunt de l’activitat física i l’obesitat en l’asma, utilitzant models marginals estructurals. Els resultats mostraren que l’obesitat es relaciona causalment amb els símptomes d’asma independentment de l’activitat física, mentre que no es va trobar cap efecte de l’activitat física. El tercer objectiu fou estudiar el paper modificador del sobrepès en l’associació entre l’ús de pulveritzadors de neteja domèstica i la presència d’asma. Les anàlisis mostraren que l’efecte de l’ús dels pulveritzadors era més gran en dones amb sobrepès i tractament antiinflamatori

Keywords

Epidemiology; BMI; Diet; Dietary patterns; Asthma; Epidemiología; IMC; Dieta; Patrons de dieta; Asma

Subjects

616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Documents

tab.pdf

1.961Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)