La reputación mediática de la minería en los países que conforman la Alianza del Pacífico

Author

Suescún Ramírez, Verónica Isabel

Director

Capriotti Peri, V. Paul

Date of defense

2017-11-20

Pages

243 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació

Abstract

La mineria és una indústria estratègica en les societats modernes. No obstant això, té una mala reputació entre l'opinió pública per la percepció del risc dels seus impactes socials i ambientals. Davant d'aquesta dicotomia s'enfronten Xile, Colòmbia, Mèxic i Perú, membres de l'Aliança del Pacífic -AP-, que pel 2020 projecta convertir-se en bloc miner mundial. Tenint en compte que els mitjans de comunicació influeixen en la formació de l'opinió pública i configuren la reputació, resulta fonamental conèixer com la premsa de la regió ha presentat la informació sobre el sector, contribuint amb la visibilitat i la valoració dels actors i els temes associats. Aquesta tesi doctoral es proposa avaluar la reputació mediàtica de la mineria en els quatre països de l'AP, a partir de les dades obtingudes mitjançant l'anàlisi de contingut quantitatiu i qualitatiu realitzat en les versions digitals de 20 diaris. Els resultats mostren que tant el sector com les empreses tenen una visibilitat mediàtica MEDIA i una valoració predominantment NEGATIVA pel tractament dels temes vinculats, tant amb la capacitat del negoci com amb la responsabilitat social.


La minería es una industria estratégica en las sociedades modernas. Sin embargo, tiene una mala reputación entre la opinión pública por la percepción del riesgo de sus impactos sociales y ambientales. Ante esta dicotomía se enfrentan Chile, Colombia, México y Perú, miembros de la Alianza del Pacífico -AP-, que para el 2020 proyecta convertirse en bloque minero mundial. Teniendo en cuenta que los medios de comunicación influyen en la formación de la opinión pública y configuran la reputación, resulta fundamental conocer cómo la prensa de la región ha presentado la información sobre el sector, contribuyendo con la visibilidad y la valoración de los actores y los temas asociados. Esta tesis doctoral se propone evaluar la reputación mediática de la minería en los cuatro países de la AP, a partir de los datos obtenidos mediante el análisis de contenido cuantitativo y cualitativo realizado en las versiones digitales de 20 diarios. Los resultados muestran que tanto el sector como las empresas tienen una visibilidad mediática MEDIA y una valoración predominantemente NEGATIVA para el tratamiento de los temas vinculados, tanto con la capacidad del negocio como con la responsabilidad social.


Mining is a strategic industry in modern societies. However, it has a bad reputation in the public opinion for their risk perception of its social and environmental impacts. Faced with this dichotomy are Chile, Colombia, Mexico and Peru, members of the Pacific Alliance -PA-, which plans to become a global mining trade block in 2020. Taking into account that the media influence the formation of public opinion and configure the reputation, it is essential to know how the regional press has reported on the sector, contributing with media visibility and favorability of the media actors and issues. This dissertation aims to evaluate the media reputation of mining in the four countries of the PA, with data obtained from quantitative and qualitative content analysis of 20 online newspapers. The results show that the industry and the companies have a MEDIUM media visibility and a predominantly NEGATIVE favorability for the treatment of related issues, both with corporate ability and with corporate social responsibility.

Keywords

Reputació mediàtica; Relacions públiques; Agenda setting; Relaciones públicas; Media reputation; Public relations

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism; 316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

5.830Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)