La construcción del proceso de morir en el área de urgencias: significados, actitudes y habilidades del personal de enfermeria

Author

González Carrasco, Tatiana

Director

Llauradó Serra, Mireia

Jiménez Herrera, María Francisca

Date of defense

2017-09-21

Pages

278 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

INTRODUCCIÓ: La mort és un fet inherent a l'home, l'únic que se sap és que es produirà. Els professionals d'infermeria que treballen a urgències, es troben múltiples barreres que dificulten la cura del pacient moribund, entre elles el reconeixement de les seves pròpies actituds, habilitats i el significat de la mort, perquè només d'aquesta manera es pot justificar la manera de tenir cura. OBJECTIUS: Descobrir el significat del procés de morir al servei d'urgències per part del personal d'infermeria i conèixer sentiments, emocions i vivències del personal d'infermeria que treballa a urgències relacionats amb la mort. METODOLOGIA: Aquesta tesi és una investigació qualitativa dins de la Teoria Fonamentada. Es van realitzar un total de 18 entrevistes semiestructurades a infermeres que treballen a urgències. Els criteris d'inclusió van ser que els informants fossin infermers, que haguessin treballat en el servei un mínim de sis mesos, que hagin estat en contacte directe amb el procés de la mort d'algun pacient i que accedeixin de manera voluntària i anònima a la realització de l'entrevista i com a criteris d'exclusió es van determinar els infermers que no van voler participar en l'estudi, els infermers que treballen en el servei d'urgències ginecològiques i obstètriques i altres tipus de professionals sanitaris. RESULTATS: Els eixos emergents de la investigació van ser: Coneixent el Sanador Ferit, Reconeixent les pròpies actituds, El poder de la infermera en el procés de dignificació de a mort i els percepció dels conflictes ètics-legals derivats de la pràctica. CONCLUSIONS: Les infermeres del servei d'urgències cada vegada més es troben amb situacions de mort dins de la unitat; és imprescindible conèixer el significat d'aquesta per comprendre les cures al final de la vida. Hi ha múltiples barreres que impedeixen una cura holístic i humanitzat del pacient en la seva última etapa de la vida.


INTRODUCCIÓN: La muerte es un hecho inherente al hombre, lo único que se sabe es que se producirá. Los profesionales de enfermería que trabajan en urgencias, se encuentran múltiples barreras que dificultan el cuidado del paciente moribundo, entre ellas el reconocimiento de sus propias actitudes, habilidades y el significado de la muerte, porque sólo de esa manera se puede justificar la manera de cuidar. OBJETIVOS: Descubrir el significado del proceso de morir en urgencias por parte del personal de enfermería y conocer sentimientos, emociones y vivencias del personal de enfermería que trabaja en urgencias relacionados con la muerte. METODOLOGÍA: Esta tesis es una investigación cualitativa dentro de la Teoría Fundamentada. Se realizaron un total de 18 entrevistas semiestructuradas a enfermeras que trabajan en urgencias. Los criterios de inclusión fueron que los informantes fuesen enfermeros, que hubiesen trabajado en urgencias un mínimo de seis meses, que hayan estado en contacto directo con el proceso de la muerte de algún paciente y que accedan de manera voluntaria y anónima a la realización de la entrevista y como criterios de exclusión se determinaron los enfermeros que no quisieron participar en el estudio, los enfermeros que trabajan en las urgencias ginecológicas y obstétricas y otros tipos de profesionales sanitarios. RESULTADOS: Los ejes emergentes de la investigación fueron: Conociendo al Sanador Herido, Reconociendo las propias actitudes, El poder de la enfermera en el proceso de dignificación de a muerte y los percepción de los conflictos éticos-legales derivados de la práctica. CONCLUSIONES: Las enfermeras de urgencias cada vez más se encuentran con situaciones de muerte dentro del área de urgencias; es imprescindible conocer el significado de ésta para comprender los cuidados al final de la vida. Existen múltiples barreras que impiden un cuidado holístico y humanizado del paciente en su última etapa de la vida.


INTRODUCTION: Death is an inherent fact of man, the only thing that is known is that it will occur. Nurses working in the emergency department have multiple barriers that make it difficult to care for the dying patient, including recognition of their own attitudes, abilities and the meaning of death, because only in this way, the way of caring can be justified. OBJECTIVES: To discover the meaning of the process of dying in the emergency department by the nursing staff and to know the feelings, emotions and experiences of the nursing staff working in the service related to death. METHODOLOGY: This thesis is a qualitative research within the Grounded Theory. A total of 18 semi-structured interviews were conducted with nurses working in the emergency department. The inclusion criteria were that the informants were nurses, who had worked in the service for a minimum of six months, who were in direct contact with the process of the death of a patient and who voluntarily and anonymously access the performance of the interview and as exclusion criteria were: the nurses who did not want to participate in the study, nurses working in the gynecological and obstetric emergency service and other types of health professionals. RESULTS: The emergent categories of the research were: Knowing the Injured Healer, Recognizing one's own attitudes, The power of the nurse in the process of dignifying to death and the perception of ethical-legal conflicts derived from practice. CONCLUSIONS: Nurses in the emergency department increasingly encounter death situations within the ward; It is essential to know the meaning of this to understand care at the end of life. There are multiple barriers that prevent a holistic and humanized care of the patient in his last stage of life.

Keywords

cures pal.liatives; infermeria; urgències; cuidados paliativos; enfermeria; urgencias; palliative care; nursing; emergencies

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciéncias de la salud

Documents

TESI.pdf

4.010Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)