Essays on firm dynamics and financial markets

Author

Tang, Haozhou

Director

Ventura, Jaume

Martin, Alberto

Date of defense

2017-12-11

Pages

110 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis aims to better understand the interplay between financial markets and firm dynamics. In the first chapter I study the firm-level implications of asset bubbles. I relax the no-Ponzi-game condition in a model with firm heterogeneity and firm entry and exit. In equilibrium, the price of a firm may contain a bubble component in addition to the fundamental component, i.e. the net present value of profits. I show that bubbles act as subsidies to firm entry because they raise the return on the establishment and investment of new firms. The second chapter investigates different types of exiters by embedding different endogenous firm exit into a model with heterogeneous firms. The main finding is that in a recession, highly leveraged firms with high productivity but few assets become very likely to exit. However, due to the low wage rate in a recession, low leverage firms with low productivity become even more likely to survive. The prediction is consistent with our firm-level evidence about leverage.


Esta tesis pretende comprender mejor la interacción entre los mercados financieros y la dinámica de la empresa. En el primer capítulo estudio las implicaciones a nivel de empresa de las burbujas de activos. Relajo la condición de no-Ponzi-game en un modelo con heterogeneidad y entrada y salida de empresas. En equilibrio, el precio de una empresa puede contener un componente de burbuja además del componente fundamental, es decir, el valor actual neto de los beneficios. Muestro que las burbujas actúan como subsidios para la entrada de empresas porque aumentan el retorno sobre el establecimiento y la inversi´on de nuevas empresas. El segundo capítulo investiga diferentes tipos de salidas mediante la incorporación de salida endógena de empresas en un modelo con empresas heterogéneas. El principal hallazgo es que en una recesión, las empresas altamente apalancadas con alta productividad, pero con pocos activos, tienen muy probabilidades de salir. Sin embargo, debido a la baja tasa de salarios en una recesión, las empresas con poco apalancamiento y baja productividad son aún más propensas a sobrevivir. La predicción es consistente con nuestra evidencia a nivel de empresa sobre apalancamiento.

Keywords

Financial markets

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tht.pdf

710.3Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)