Atención y funciones ejecutivas en la fibromialgia

Author

Gelonch Rosinach, Olga

Director

Pifarré Paredero, Josep

Garolera i Freixa, Maite

Date of defense

2017-09-22

Pages

205 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

L'objectiu d'aquesta tesi va ser estudiar el rendiment neuropsicològic en dones amb fibromiàlgia (FM), i la seva relació amb les queixes cognitives i amb els símptomes associats a la malaltia. Es van incloure 110 dones amb FM, 33 dones amb Trastorn Depressiu sense FM i 50 dones controls sanes, de 35 a 55 anys. Un 82.9% de les pacients amb FM referien queixes cognitives. Els símptomes depressius, l'alteració en la memòria de treball i les limitacions en les activitats de la vida diària van ser variables predictives de les queixes cognitives. Les pacients amb FM van mostrar un patró de disfunció cognitiva en els dominis atencionals i executius, amb problemes en la memòria a curt termini, la memòria de treball, l'atenció sostinguda, la impulsivitat, l'atenció selectiva, la velocitat de processament de la informació, la inhibició cognitiva i la flexibilitat. Una gran part d'aquestes alteracions es deuen als efectes de la depressió, encara que una altra part s'explica pels efectes de la FM o per la interacció d'aquesta amb la depressió.


El objetivo de esta tesis fue estudiar el rendimiento neuropsicológico en mujeres con fibromialgia (FM), y su relación con las quejas cognitivas y con los síntomas asociados a la enfermedad. Se incluyeron 110 mujeres con FM, 33 mujeres con Trastorno Depresivo sin FM y 50 mujeres controles sanas, de 35 a 55 años. Un 82.9% de las pacientes con FM referían quejas cognitivas. Los síntomas depresivos, la alteración en la memoria de trabajo y las limitaciones en las actividades de la vida diaria fueron variables predictivas de las quejas cognitivas. Las pacientes con FM mostraron un patrón de disfunción cognitiva en los dominios atencionales y ejecutivos, con problemas en la memoria a corto plazo, la memoria de trabajo, la atención sostenida, la impulsividad, la atención selectiva, la velocidad de procesamiento de la información, la inhibición cognitiva y la flexibilidad. Una gran parte de estas alteraciones se deben a los efectos de la depresión, aunque otra parte se explica por los efectos de la FM o por la interacción de ésta con la depresión.


The aim of this thesis was to study the neuropsychological performance in women with fibromyalgia (FM), and its relation with their cognitive complaints and with symptoms associated to the disease. We included 110 women with FM, 33 women with Depressive Disorder without FM and 50 healthy controls, from 35 to 55 years. 82.9% of patients with FM reported cognitive complaints. Depressive symptoms, impairment in working memory and disability in activities of daily living were predictive variables of cognitive complaints. Patients with FM showed a pattern of cognitive dysfunction in the attentional and executive domains, with impairment in short-term memory, working memory, sustained attention, impulsivity, selective attention, information processing speed, inhibition and cognitive flexibility. A large part of this impairment are due to the effects of depression, although another part is explained by the effects of FM or by the interaction of FM with depression.

Keywords

Fibromiàlgia; Depressió; Funcions executives; Fibromialgia; Depresión; Funciones ejecutivas; Fibromyalgia; Depression; Executive functions

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicobiologia

Documents

Togr1de1.pdf

5.962Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)