El Infradiagnóstico de los trastornos psiquiátricos en la población con discapacidad intelectual. La relación entre la enfermedad mental y los trastornos de conducta

dc.contributor
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Centre d'Estudis Sanitaris i Socials
dc.contributor.author
Peña Salazar, Carlos
dc.date.accessioned
2017-12-15T11:29:26Z
dc.date.available
2018-09-15T02:00:15Z
dc.date.issued
2017-09-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/458124
dc.description.abstract
Introducció: Es presenta una recerca pionera en la qual s'analitza la malaltia mental, els trastorns de comportament i la qualitat de vida en 142 usuaris amb diferents graus de DI. Metodologia: Per a l'estudi de la malaltia mental es van utilitzar les escales PAS-ADD i DASH-II, per a les alteracions de comportament l'inventari ICAP i per a la qualitat de vida la GENCAT i QUALID . Resultats: El 29,57% dels usuaris van presentar un trastorn psiquiàtric no conegut. El trastorn depressiu va ser el més prevalent en DI lleu/moderada i el trastorn d'ansietat en DI greu/profunda. Les persones amb DI i greus alteracions de comportament van presentar més trastorns psiquiàtrics i una pitjor qualitat de vida. Conclusió: Els trastorns psiquiàtrics són més freqüents en la població amb DI que en població general, augmentant la seva prevalença en la DI severa/profunda. La qualitat de vida es veu afectada per les alteracions de conducta, no per la malaltia mental.
dc.description.abstract
Introducción: Se presenta una investigación pionera en la que se analiza la enfermedad mental, los trastornos de comportamiento y la calidad de vida en 142 usuarios con diferentes grados de DI. Metodología: Para el estudio de la enfermedad mental se utilizaron las escalas PAS-ADD y DASH-II, para las alteraciones de comportamiento el inventario ICAP y para la calidad de vida la GENCAT y QUALID . Resultados: El 29,57% de los usuarios presentaron un trastorno psiquiátrico no conocido. El trastorno depresivo fue el más prevalente en DI leve/moderada y el trastorno de ansiedad en DI grave/profunda. Las personas con DI y graves alteraciones de comportamiento presentaron más trastornos psiquiátricos y una peor calidad de vida. Conclusión: Los trastornos psiquiátricos son más frecuentes en la población con DI que en población general, aumentando su prevalencia en la DI severa/profunda. La calidad de vida se ve afectada por las alteraciones de conducta, no por la enfermedad mental.
dc.description.abstract
Introduction: Introduces pioneering research that analyses mental illnesses, behavioural disorders and quality of life of 142 users with different levels of ID. Methodology: The PAS-ADD and DASH-II scales were used to study mental illnesses, the ICAP Inventory for behavioural disorders, and GENCAT and QUALID for quality of life. Results: 29.57% of the users had an unknown psychiatric disorder. Depressive disorder was the most prevalent among those with mild/moderate ID and anxiety was the most prevalent among those with serious/profound ID. Those with ID and serious behavioural disorders presented the most psychiatric disorders and had the lowest quality of life. Conclusions: Psychiatric disorders are more frequent in the ID population than in the general population, with the highest frequency in those with severe/profound ID. Quality of life is affected by behavioural alterations but not by mental illness.
dc.format.extent
276 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Discapacitats mentals
dc.subject
Malalties mentals
dc.subject
Trastorns de la conducta
dc.subject
Trastorns psiquiàtrics
dc.subject.other
Psiquiatria
dc.title
El Infradiagnóstico de los trastornos psiquiátricos en la población con discapacidad intelectual. La relación entre la enfermedad mental y los trastornos de conducta
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.89
dc.contributor.director
Arrufat, Francesc
dc.contributor.codirector
Santos López, Josep Manel
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

tesdoc_a2017_peña_carlos_infradiagnostico.pdf

1.398Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)