Infecció aguda superficial en pròtesi total de genoll. Resultat funcional i qualitat de vida percebuda a llarg termini

Author

Guirro Castellnou, Pau

Director

Monllau García, Juan Carlos

Hinarejos Gómez, Pedro

Puig Verdié, Lluís

Date of defense

2017-10-09

ISBN

9788449076107

Pages

119 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia

Abstract

És coneguda la rellevància de les complicacions de la ferida quirúrgica i la seva associació amb les infecció periprotètica. No està descrit en la literatura si les infeccions superficials correctament tractades poden derivar a infeccions cròniques profundes. Els objectius d’aquesta tesi doctoral són determinar la prevalència, el tractament i les complicacions tardanes de les infeccions superficials en pròtesi total de genoll (PTG) en una cohort prospectiva de 3000 PTG, i també valorar la funcionalitat i la qualitat de vida comparada amb un grup de PTG sense complicacions. De la cohort de 3000 PTG es van diagnosticar 45 infeccions superficials. La primera publicació ha tingut en compte les 45 infeccions superficials i el seu tractament amb antibioticoteràpia associada o no a desbridament quirúrgic. Cap dels casos d’infecció superficial va desenvolupar infecció crònica profunda en 70 mesos de seguiment postoperatori. Tres casos van necessitar recanvi de PTG per afluixament asèptic. La segona publicació compara el grup de 45 infeccions superficials amb un grup control de 629 PTG sense complicacions. S’ha comparat la funcionalitat, la qualitat de vida, les expectatives i la taxa de revisió entre els 2 grups. Els grups van ser comparables en les variables demogràfiques i en funcionalitat i qualitat de vida preoperatòries. La mitjana de seguiment va ser de 74.57 mesos. No es van observar diferències en la funcionalitat mesurada amb el Knee Society Score (156.9 vs 168.4; n.s) i el balanç articular (0.2–114.4 vs 0.7–112.3; n.s) al final del seguiment. En la qualitat de vida tampoc es van observar diferències en l’aspecte físic (40.0 vs 40.6; n.s) ni mental (43.2 vs 45.8; n.s) del test SF-36. No es van objectivar diferències en les expectatives postoperatòries ni en la taxa de revisió. La conclusió de la primera publicació va ser que la infecció superficial de la ferida quirúrgica en PTG si és correctament tractada no desenvolupa una infecció crónica profunda. La segona publicació va donar com a resultat que en un seguiment a llarg plaç, no hi ha diferent funcionalitat ni qualitat de vida després d’una infecció superficial de PTG correctament tractada comparada amb un grup de PTG sense complicacions. La conclusió final de la tesis és que una infecció superficial en PTG correctament tractada en el període postoperatori agut es pot considerar curada a llarg termini i que no hi ha diferències en la funcionalitat comparat amb PTG sense complicacions.


The relevance of wound complications in association with acute prosthetic joint infection (PJI) is well known. However, whether a successfully treated superficial infection can result in a chronic deep infection remains unclear. The aim of this doctoral thesis was to determine the prevalence, treatment and late complications of superficial wound infections following total knee arthroplasty (TKA) in a 3000 TKA prospective cohort and also it has been hypothesized that a superficial infection of a surgical wound following a successfully treated TKA does not lead to a lower functional outcome at long-term follow-up. Forty-five superficial infections were diagnosed in the 3000 TKA prospective cohort. The first publication take into account the 45 superficial infection and the treatment with antibiotic therapy along with or without surgical debridement. None of the cases developed deep chronic PJI at 70 months of follow-up. Three cases were in need of a TKA exchange due to aseptic loosening. The second publication compared the 45 superficial infection to a control group of 629 TKA without complications. The functional outcome, health related quality of life (HRQoL), expectations and revision rate were compared between the study and control groups. The groups were comparable in terms of demographic values and preoperative scores. The mean follow-up was 74.57 months. No statistical differences were observed relative to functional outcomes at the final follow-up as measured with the Knee Society Score (156.9 vs 168.4; n.s) and range of motion (0.2–114.4 vs 0.7–112.3; n.s). For the HRQoL, no differences in the physical (40.0 vs 40.6; n.s) and mental (43.2 vs 45.8; n.s) SF-36 scores were found. Neither were there differences in post-operative expectations and the revision rate. The conclusion of the first publication was that a successfully treated superficial wound infection does not result in a chronic deep TKA infection. The second publication resulted that in a long-term follow-up, a different clinical outcome and HRQoL were not obtained after a successfully treated superficial infection following a TKA when compared to a TKA without complications. The final conclusion is that a superficial infection successfully treated in the acute post-operative period should be considered solved at long-term follow-up and there were no different clinical outcome than other TKA without complications.

Keywords

Infecció superficial; Infección superficial; Superficial infection; Pròtesi total de genoll; Protesis total de rodilla; Total knee replacement; Funcionalitat; Funcionalidad; Clinical outcome

Subjects

617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

pgc1de1.pdf

1.710Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)