El tratamiento jurídico de la filiación en el seno de las parejas homoparentales

Author

Rosa Fernández, Ricardo de la

Director

Villagrasa Alcaide, Carlos

Tutor

Villagrasa Alcaide, Carlos

Date of defense

2017-09-26

Pages

562 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

El ordenamiento jurídico español ha tenido que poner al día con urgencia buena parte de sus instituciones desde la aprobación en 1978 de la vigente Constitución. El Texto constitucional cimentaba un futuro que partía de un catálogo de derechos fundamentales, vinculados a su vez a dos Tratados internacionales: la Declaración Universal de Derechos Humanos de Naciones Unidas y el Convenio de Roma para la Protección de los Derechos Humanos y de las Libertades Fundamentales. El libre desarrollo de la personalidad, el derecho a la igualdad y el derecho a no ser discriminado son realmente los ejes que vertebran el presente estudio, pues para hacer mención a las parejas homoparentales y también a sus derechos, es obligado tenerlos como punto de partida. Es obligado, ya que el antecedente jurídico del tratamiento de la homosexualidad y, por ende, de las personas homosexuales, fue la represión, la punición y en algunos casos, la eliminación física del homosexual, al que se ha ido considerando hereje, delincuente, persona marginal y peligrosa mero enfermo psiquiátrico. Desde finales de los años sesenta del siglo XX, el activismo de personas lesbianas, gays, transexuales, bisexuales e intersexuales (LGTBI) partió de la reivindicación de la no discriminación. Finalmente, se obtuvo el reconocimiento de los llamados nuevos modelos de familia, encarnados en las parejas estables y posteriormente matrimoniales de las personas LGTBI, incidiendo así en la institución jurídica resultante de la relación de pareja entre dos personas: la filiación. En la actualidad, el ordenamiento ofrece cauces a las parejas homoparentales para la consecución de un núcleo que contenga descendientes. No obstante, esta tesis pretende poner de manifiesto que estos caminos legales son mucho más complicados que los ofrecidos a las parejas heterosexuales y propone vías de solución a una situación que es claramente injusta y discriminatoria para las parejas homoparentales.


L’ordenament jurídic espanyol ha hagut de posar al dia amb urgència bona part de les seves institucions des de l’aprovació l’any 1978 de la vigent Constitució. El Text constitucional fonamentava un futur que partia d’un catàleg de drets fonamentals, vinculats alhora a dos Tractats internacionals: la Declaració Universal de Drets Humans de Nacions Unides i el Conveni de Roma per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. El lliure desenvolupament de la personalitat, el dret a la igualtat i el dret a no ser discriminat són realment els eixos que vertebren el present estudi, ja que per tal de fer esment de les parelles homoparentals i també els seus drets, és obligat tenir-los com a punt de partida. És obligat, ja que l’antecedent jurídic del tractament de l’homosexualitat i, per extensió, de les persones homosexuals, va ser la repressió, la punició i, en alguns casos, l’eliminació física de l’homosexual, al qual se l’ha anat considerant un heretge, un delinqüent, una persona marginal i perillosa, o merament un malalt psiquiàtric. Des de finals dels anys setanta del segle XX, l’activisme de persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) va partir de la reivindicació de la no discriminació. Finalment, es va obtenir el reconeixement dels anomenats nous models de família, encarnats en les parelles estables i posteriorment matrimonials de les persones LGTBI, tot incidint així en la institució jurídica resultant de la relació de parella entre dues persones: la filiació. Actualment, l’ordenament ofereix camins a les parelles homoparentals per a la consecució d’un nucli que hi contingui descendents. No obstant, aquesta tesi pretén fer palès que aquestes dreceres legals són molt més complicades que les que s’ofereixen a les parelles heterosexuals, tot proposant vies de solució a una situació que és clarament injusta i discriminatòria per a les parelles homoparentals.


The Spanish legal system had to update a great part of its institutions urgently, since 1978, when the current Constitution was approved. The constitutional text based a future starting from a human rights list linked to two main international Treaties: the United Nations Universal Declaration of Human Rights and the Rome Convention for the protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. The free development of personalityand theright to equality and non-discrimination are the focus of this study, because when speaking about homoparental couples and their rights, it is necessary to consider them as a starting point. It is so because the previous legal treatment of homosexuality and homosexual people was based on therepression, punishment and, in some cases, even the physical elimination of the homosexual person, who was considered a heretic, criminal, marginal and dangerous person, or a psychiatric patient. Since the latest sixties of the 20th century, activism of lesbian, gay, transsexual, bisexual and intersex people (LGTBI) began with the claim of non-discrimination, which eventually led to the recognition of the so-callednew family models, exemplified in gay or lesbian couple relationship and later, gay or lesbian marriages, and the following achievement of the legal institution resulting from the relationship between two people: filiation. Nowadays, the legal system provides ways for homoparental couples to achieve a nuclear family with offspring. However, this thesis aims to show that these legal paths are much more complicated than those offered to heterosexual couples, proposing ways to solve a situation that is clearly unfair and discriminatory for homoparental couples.

Keywords

Dret civil; Derecho civil; Civil law; Homosexualitat; Homosexualidad; Homosexuality; Família monoparental; Familia monoparental; Single-parent family; Paternitat (Dret); Filiación; Paternity; Subrogació; Subrogación; Subrogation

Subjects

347 - Civil law

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

RdlRF_TESIS.pdf

3.126Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)