Filosofia de l'esport: una aproximació humanística i fenomenològica

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Teoria i Història de l'Educació
dc.contributor.author
Aguiló, Joan (Aguiló Sabater)
dc.date.accessioned
2017-11-28T08:57:55Z
dc.date.available
2017-11-28T08:57:55Z
dc.date.issued
2016-01-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/457420
dc.description.abstract
L'objecte del present estudi és la vivència de l'home esportiu, fonamentada en la corporalitat humana i el dinamisme existencial de l'home en cami, orientada a la relació amb l'home religiós com a homo viator per extreure aportacions etiques i educatives. Els objectius que es pretenen assolir són: indagar en el coneixement subjectiu de l'home que fa esport, tal i com defensa la fenomenologia; explorar diferents concepcions de l'home en el marc de l'antropologia filosòfica tant a nivell de la seva existencia estructurada en una corporalitat com en el mode d'existència basat en el dinamisme de l'home en cami; comparar les categories del Sagrat amb les vivències de l'home que fa esport; i, finalment, valorar les possibilitats ètiques i educatives que se'n desprenen. La metodologia que s'utilitza és qualitativa, per una banda, la investigació documental sabre les diferents concepcions del cos humà, que va des de la consideració exclusivament biològica fins a la construcció social i cultural del cos, i les antropologies filosòfiques de l'home en cami on destaquen les aportacions de M. Eliade i dels textos sagrats del Nou Testament, Bhagavad Gita i Dhammapada. Per l'altra, l'entrevista fenomenològica per extreure les vivències significatives de les autobiografies d'esportistes per a construir el camp d'observació del present estudi. Aquesta entrevista fenomenològica es construirà a partir de la determinació de l'esséncia de l'home que fa esport basada en els significats del cos humà on J. Gevaert (1997) fa aportacions fonamentals. Els resultats esperats són, en primer lloc, el disseny d'un esquema del Sagrat a partir de les categories obtingudes en la investigació documental de l'home en cami. En segon lloc, les aportacions del Sagrat a l'home que fa esport, mitjançant la comparació d'aquest esquema amb les vivències analitzades. Finalment, s'espera que aquestes aportacions tinguin conseqüències etiques i pedagogiques per a construir un esport mes humà.
dc.description.abstract
The research tracks sporting excellence within the framework of a humanistic approach that places the man who plays sport in the center of analysis. No quiet body but the body that recounts his experience and his life in a development process (homo viator). The phenomenology gives a prominent role to the subjective knowledge and is oriented to the world of life (Lebenswelt) that each individual constructs from its own subjectivity and gives it meaning. To this end, autobiographies of athletes who have achieved good results will be analyzed to detect sports development process in the context of homo viator. Human excellence has been followed by the major religious traditions over the centuries and reviewing aspects of the sacred in the autobiographies we will target areas that contribute to excellence beyond the sphere of scores in the sports world.
dc.format.extent
473 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Esports
dc.subject
Deportes
dc.subject
Sports
dc.subject
Valors (Filosofia)
dc.subject
Valores (Filosofía)
dc.subject
Values
dc.subject.other
Ciències de l'Educació
dc.title
Filosofia de l'esport: una aproximació humanística i fenomenològica
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
79
dc.contributor.director
Vilanou, Conrad
dc.contributor.tutor
Iglesias i Reig, Xavier, 1965-
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

JGAiS_TESI.pdf

2.599Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)