Valor pronóstico del índice de saturación tisular de oxígeno (rso2) como expresión de la oxigenación tisular en pacientes con sepsis secundaria a neumonia adquirida en la comunidad.

Author

Claverias Cabrera, Laura

Director

Rodríguez Oviedo, Alejandro Hugo

Date of defense

2017-06-16

Pages

100 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Introducció: la pneumònia adquirida a la comunitat és una infecció alveolar que es desenvolupa en pacients que es troben en l’àmbit comunitari. Tot i el avenços, segueix representant una important causa de morbimortalitat al món. És important trobar la forma de detectar de forma precoç el grup de pacients que presenta pitjor pronòstic. En aquest context, la nostra investigació ha estudiat l’oxigenació tissular com un indicador indirecte de la microcirculació que pot servir per detectar de forma precoç pacients amb risc de presentar complicacions. Mètode: es van incloure pacient que ingressaven a UCI amb diagnòstic de pneumònia comunitària i es van realitzar determinació del índex de saturació tissular d’oxigen (rSO2) mitjançant tecnologia d’espectroscopia propera al infraroig. Es va determinar l’associació d’aquesta variable amb altres variables hemodinàmiques clàssiques i el valor predictiu de les variables per mortalitat. Resultats: la presència de rSO2 baix es va associar a major mortalitat en tots els estudis. Aquesta variable va demostrar major poder predictiu per a mortalitat que les extretes de la realització d’un test d’oclusió vascular (AUROC 0.790, IC 95% 0.637-0.943, p=0.004). La presència de rSO2 baix a d’ingrés i després de 24 hores de tractament van ser les úniques variables associades de forma independent a mortalitat (HR 8.99, IC 95% 1.05-76.8, p=0,045 i HR 13.18, IC 95% 1.52-113.6, p=0.019, respectivament). Conclusions: la determinació del índex de saturació tissular d’oxigen pot ajudar a reconèixer pacients amb sepsis d’origen respiratori amb major gravetat de forma més precoç que altres variables hemodinàmiques.


Introducción: La neumonía adquirida en la comunidad es una infección alveolar que se desarrolla en pacientes que se encuentran en el ámbito comunitario. A pesar de los avances, sigue siendo una importante causa de morbimortalidad en el mundo. Es importante encontrar la forma de detectar de forma precoz el grupo de pacientes que presenta peor pronóstico. En este contexto, nuestra investigación ha estudiado la oxigenación tisular como un indicador indirecto de la microcirculación que puede servir para detectar de forma precoz pacientes con riesgo de presentar complicaciones. Método: se incluyeron pacientes que ingresaron en UCI con diagnóstico de neumonía comunitaria y se realizaron determinaciones del índice de saturación tisular de oxígeno (rSO2) mediante tecnología de espectroscopia cercana al infrarrojo. Se determinó la asociación de esta variable con otras variables hemodinámicas clásicas y el valor predictivo de las variables para mortalidad. Resultados: la presencia de un rSO2 bajo se asoció a mayor mortalidad en todos los estudios. Esta variable demostró mayor poder predictivo para mortalidad que las extraídas de la realización de un test de oclusión vascular (AUROC 0.790, IC 95% 0.637-0.943, p=0.004). La presencia de rSO2 bajo al ingreso y tras 24horas de tratamiento fueron las únicas variables asociadas de forma independiente a mortalidad (HR 8.99, IC 95% 1.05-76.8, p=0,045 y HR 13.18, IC 95% 1.52-113.6, p=0.019, respectivamente). Conclusiones: la determinación del rSO2 puede ayudar a reconocer pacientes con sepsis de origen respiratorio de mayor gravedad de forma más temprana que otras variables hemodinámicas.


Introduction: community-acquired pneumonia is an alveolar infection. Despite progress it still represents an important cause of morbidity and mortality in the world. It is important to find a way to early detect the group of patients that presents worse prognostic. In this context, our investigation has evaluated tisular oxigenation as an indirect indicator of microcirculation’s state which can early detect patients at risk of presenting complications. Methods: we included patients admitted to the ICU with the diagnostic of community-acquired pneumonia. Measurements of regional oxygen saturation index (rSO2) were taken using near-infrared spectroscopy technology. The association between this variable and other classical hemodynamic variables and their predictive value for mortality were determined. Results: presence of low rSO2 value was associated with greater mortality. This variables showed better predictive power for mortality than the ones obtained with a vascular occlusion test (AUROC 0.790, IC 95% 0.637-0.943, p=0.004). The presence of low rSO2 at admission and 24 hours after were the only variables that were independently associated with mortality (HR 8.99, IC 95% 1.05-76.8, p=0,045 i HR 13.18, IC 95% 1.52-113.6, p=0.019, respectively). Conclusions: determination of rSO2 can identify which patients with respiratory sepsis present greater severity earlier than other hemodynamical variables.

Keywords

MICROCIRCULACIÓ; SÈPSIA; PNEUMÒNIA; MICROCIRCULACIÓN; SEPSIS; NEUMONÍA; MICROCIRCULATION

Subjects

61 - Medical sciences; 612 - Physiology. Human and comparative physiology; 616 - Pathology. Clinical medicine; 616.9 - Communicable diseases. Infectious and contagious diseases, fevers

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

2.409Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)