Osteotomia valgaderrotativa del genoll per a la correcció del morfotip torsional convergent

Author

Gasch Blasi, Jordi

Director

Vilarrubias, J. M. (José María)

Navarro Quilis, Antonio

Date of defense

2004-02-25

ISBN

8468866784

Legal Deposit

B-21845-2004



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia

Abstract

INTRODUCCIO<br/>L´osteotomia valgaderrotativa del genoll és una tècnica quirúrgica que persegueix la correcció , en un sol temps, de la torsió externa del genoll i del morfotip en genus varus. L´objectiu de l´estudi és valorar el resultat d´aquesta tècnica aplicant l´anàlisi descriptiu univariant i bivariant, determinar els factors predictius i la tipologia dels pacients intervinguts i obtenir una fórmula matemàtica que estableixi la correcció del varus i de la torsió en funció de l´angulació de l´osteotomia i la derrotació realitzada.<br/>MATERIAL I MÈTODE<br/>S´han revisat les històries clíniques dels pacients intervinguts mitjançant aquesta tècnica; se´ls ha practicat una exploració clínica i radiològica, un estudi torsional amb TAC i una valoració pel test de Lysholm.<br/>Han estat intervinguts 57 genolls.El seguiment mitjà ha estat superior als 8 anys (2.20sd) i l´edat mitjana, de 28 (17-49). La indicació quirúrgica va ser per dolor femoropatelar en 33 casos, dolor a la interlínia interna en 18, estètica en 4 i subluxació rotuliana en 1 cas.<br/>RESULTATS<br/>Els resultats segons l´escala de Lysholm presenten una mitjana de 66 punts abans de la intervenció , i de 93 en el postoperatori. La satisfacció puntua amb una mitja de 8.5 . S´ha observat una disminució dels valors de la TAGT, la TTE ,l´angle condilomaleolar i de la bàscula rotuliana a la TAC.Els paràmetres radiològics que han variat abans i després de la cirurgia són: la subluxació externa rotuliana, la bàscula rotuliana, l´angle tibial anatòmic, l´angulació del plat tibial, l´eix epifisari proximal tibial i els eixos femorotibial anatòmic i mecànic. Per altra banda, s´observa una pèrdua de correcció en els valors de l´angle tibial anatòmic, l´eix epifisari proximal tibial i els eixos anatòmic i mecànic de l´extremitat en el postoperatori immediat. S´ha establert variables associades als bons resultats com: sexe home, presència de subluxació rotuliana prèvia a la cirurgia, displàsia fèmoropatelar, edat de la intervenció més elevada i clínica dolorosa a la interlínia interna. La classificació per grups dels pacients mostra que la intervenció per clínica dolorosa presenta bons resultats però la aparició d´artrosi fèmoropatelar els empitjora<br/>DISCUSSIÓ<br/>Aquesta intervenció aconsegueix la correcció de les deformitats angulars i de les torsionals amb una millora del dolor molt important. L´angle del pas no varia perquè el maluc compensa la pèrdua de torsió tibial externa. La pèrdua de bàscula rotuliana i de subluxació externa rotuliana es veu afavorida per la secció de l´aleró rotulià extern, i l´augment del recurvatum per la pèrdua de l´angulació del plat tibial.


INTRODUCCIÓN<br/>La osteotomía valgoderrotativa de la rodilla es una técnica quirúrgica que persigue la corrección en un solo tiempo de la torsión externa de la rodilla y el morfotipo en genu varo. El objetivo del estudio es valorar el resultado de esta técnica aplicando el análisis descriptivo univariante y bivariante, determinar los factores predictivos y la tipología de los pacientes intervenidos y obtener una fórmula matemática que establezca la corrección del varo y de la torsión en función de la angulación de la osteotomía y la derrotación realizada.<br/>MATERIAL Y METODOS<br/>Se han revisado las historias clínicas de los pacientes intervenidos mediante esta técnica ; se ha practicado una exploración clínica y radiológica , un estudio torsional con TAC y la valoración por el test de Lysholm . Se han intervenido 57 rodillas. El seguimiento medio ha sido superior a 8 años (2.20sd) y la edad media de 28 (17-49). La indicación quirúrgica fue por dolor femoropatelar en 33 casos, dolor en la interlínea interna en 18, estética en 4 y subluxación rotuliana en 1 caso. <br/>RESULTADOS<br/>Los resultados según la escala Lysholm presentan una media antes de la intervención de 66 puntos, y de 93 en el postoperatorio. La satisfacción percibida puntua con una media de 8.5. Se ha observado una disminución de los valores de la TAGT, la TTE, el ángulo condilomaleolar y la báscula rotuliana en el TAC. Los parámetros radiológicos que han variado antes y después de la intervención son: la subluxación externa rotuliana, la báscula rotuliana, el ángulo tibial anatómico, la angulación del plato tibial, el eje epifisario proximal tibial y los ejes femorotibial anatómico y mecánico. Por otro lado, se ha observado una pérdida de corrección en los valores del ángulo tibial anatómico, eje epifisario proximal tibial y ejes anatómico y mecánico de la extremidad en el postoperatorio inmediato.<br/>Se han establecido variables asociadas a los buenos resultados como: sexo varón, presencia de subluxación rotuliana previa a la cirugía, displasia femoropatelar, edad de la interención más elevada y clínica dolorosa en la interlínea interna. La clasificación por grupos de los pacientes nos muestra que la intervención por clínica dolorosa presenta buenos resultados, pero la aparición de artrosis femoropatelar los empeora.<br/>DISCUSION<br/>Esta intervención consigue la corrección de las deformidades angulares y de las torsionales con una mejoría del dolor muy importante. El ángulo del paso no varía porque la cadera compensa la pérdida de torsión tibial externa. Las pérdidas de báscula rotuliana y subluxación externa rotuliana se ven favorecidas por la sección del alerón rotuliano externo, y el aumento del recurvatum por la pérdida de angulación del plato tibial.


INTRODUCTION<br/>Oblique plane osteotomy of the knee allows correction of associated angular and torsional deformity by a single bone section. The purpose of this study is to analise the results of this surgical procedure with statistical analysis, find the predictors factors, and the tipology of the patients. On the other hand, want to find the mathematical formulation in order to correct the torsional and angular deformity.<br/>MATERIAL AND METHODS<br/>The study was performed during the period 1984-1995. The series comprises 57 patients, 21 females and 36 males. The sintomathology was noted in relation to patellofemoral pain in 33 cases, pain in the medial compartment of the knee in 20, big deformity in 4 and patellar subluxation in 1.The meadle age of the patient in the operation was of 28 years and nobody of them had previous surgical procedures, clinical or radiologic arthrosis. Qualitative and quantitative data were quantified by clinical explorations and mesuring torsional and radiological angles. The follow up was 8.2 years. <br/>RESULTS<br/>The Lysholm score was 66 points before surgery and 93 after. Medial satisfaction for the patients was about 8.5 points. We have seen the lost of degrees in TAGT, lateral tibial torsion and femorotibial correction (anatomical and mecanical axes). After surgery, frontal angles lost some degrees but without clinicals problems. <br/>We have seen that there are some variables associateds with good results for example male sex, no patellofemoral pain, femoral dysplasia and more age. If the intervention is done with high level of pain, the results are better and if there is arthritis long time after the surgery the results are worse. <br/>DISCUSION<br/>This surgical procedure allows correct angular and torsional deformity with a emprove of knee pain in most of the cases. There are no changes in the "step angulation" don' t change because hip rotation compensates this. The patellar bascula and the external subluxation lost is allowed performing the Ficat procedure and the growing of recurvatum by the lost of tibial angulation of the base.

Keywords

Genoll; Ostetomia derrotativa; Torsió tibial

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

jgb01de10.pdf

3.016Mb

jgb02de10.pdf

3.184Mb

jgb03de10.pdf

1.031Mb

jgb04de10.pdf

3.262Mb

jgb05de10.pdf

5.946Mb

jgb06de10.pdf

866.1Kb

jgb07de10.pdf

1.165Mb

jgb08de10.pdf

1.471Mb

jgb09de10.pdf

1.207Mb

jgb10de10.pdf

1.003Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)