El mercat de treball metall-mecànic a Catalunya. Una anàlisi des de l’Enfocament Segmentacionista de Cambridge per al cas de la comarca d’Osona

Author

Gibert Badia, Francesc

Director

Lope Peña, Andreu

Date of defense

2011-04-13

ISBN

9788469464229

Legal Deposit

B-37347-2011

Pages

375 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Abstract

La tesi estudia el mercat de treball del sector metall-mecànic a Catalunya. Aquesta anàlisi es realitza des de les aportacions de l’Enfocament Segmentacionista de Cambridge i se centra en el cas de la comarca d’Osona, el qual pot es pot entendre com a representatiu del mercat de treball metall-mecànic català. La metodologia és pluriestratègica d’orientació qualitativa. S’exploten bases de dades d’empreses i la informació documental sobre el sector i territori, i es realitzen 42 entrevistes a agents representatius del metall osonenc i 4 estudis de cas d’empresa també prototípiques del sector i el territori. Es defensen tres hipòtesis que seran validades. En línies generals, es poden resumir de la següent manera: 1) s’assisteix a les grans empreses punteres del sector, subjectes a clars reptes i desafiaments de flexibilitat interna i externa, al desenvolupament d’un nou tipus de regulació empresarial de l’ocupació (subsistemes empresarials d’ocupació interns basats en l’execució, segons el sociòleg Köhler i el seu equip de la Universitat Friedrich Schiller de Jena) que dóna prioritat al reclutament i la retenció de persones treballadores joves i amb una alta formació reglada amb coneixements en mecatrònica i administració d’empreses; 2) s’assisteix a una polarització de les condicions d’ocupació de les plantilles d’aquell tipus d’empreses en funció del nivell de qualificació i formació reglada de les persones treballadores y gràcies al doble desenvolupament de subsistemes empresarials d’ocupació interns basats en l’execució i d’ordre extern obert, amb la pervivència conjuntural d’ocupacions tradicionals del sector per als col·lectius d’adults amb qualificacions intermèdies de perfil definit per lògiques similars a les dels mercats interns de treball tayloristes-fordistes de base empresaritzada, dient-ho amb la terminologia clàssica del sociòleg Pries, i 3) es constata una polarització de les condicions d’ocupació entre les grans i les petites empreses del sector i del territori, tot i que perviuen també empreses de grandària petita amb pautes de regulació de l’ocupació a escala de l’empresa de perfil també pseudotradicional.


This doctoral thesis examines metal-mechanical labour market in Catalonia from Cambridge Segmentation Approach and focusing on Osona county case, which is a prototypical case of Catalan metal-mechanical labour market at local level. The methodology is pluristrategical with a special qualitative emphasis. It is based on a statistical work of different local companies databases, an exhaustive local literature report and 42 interviews and 4 company case studies carried out with representatives of the branch and territory. The study defends three hypotheses finally validated: 1) Big companies, facing flexibility challenges and opportunities, develop a new kind of company regulation of employment that gives priority to higher education young workers with mecatronichal and business administration skills; 2) Big companies polarize new staff conditions according to education and skill levels and thanks to a double development of employment regulation mechanisms, but they maintain job conditions of intermediate level skilled adult people, and 3) it shows a new polarization process of employment conditions between big companies and SMEs which participate at the same production local chains, but it is also observed a singular role of branch classical productive tasks SMEs with a reproduction of traditional employment regulation mechanisms at firm level.

Keywords

Segmentació laboral; Estratègia de recursos humans; Relacions laborals

Subjects

316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

fgb1de1.pdf

1.119Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)