El desenvolupament del cable a Espanya i Catalunya en el marc internacional

Autor/a

Fondevila i Gascón, Joan Francesc

Director/a

Murciano Martínez, Marcial

Fecha de defensa

2002-06-27

ISBN

8468803979

Depósito Legal

B-47577-2002



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació

Resumen

La tesi doctoral, que desglossa amb gran documentació i rigor un objecte d'estudi original, analitza el desenvolupament del cable a Espanya i Catalunya partint dels casos internacionals més destacats i significatius: Estats Units d'Amèrica, França, Bèlgica i el Regne Unit. <br/>L'autor reflectéis similituts i divergències entre els casos espanyol i català i els models internacionals. A més, també es demostren les particularitats del cas català en el marc espanyol. <br/>Les tres variables per guiar l'estudi de cada cas són la societat civil, l'evolució legislativa i la indústria. Espanya i Catalunya presenten en aquest sentit semblances amb els Estats Units d'Amèrica, ja que l'impuls del cable procedeix de la societat civil, en un àmbit eminentment local i en un context d'al·legalitat per la innovació del sector. <br/>La dissecció de la realitat internacional del cable i dels referents teòrics per al desenvolupament d'aquesta tecnologia (la millor actualment arran de la interactivitat, la creació de riquesa i ocupació i la dinamització del mercat i de la indústria) és fonamental per aprofundir en les aplicacions a Espanya i Catalunya. <br/>El cas català, en el context d'Espanya, presenta com a pedres angulars el consens, el reequilibri territorial i una estructura peculiar d'actors. Operadors (Menta i Telefònica Cable Catalunya), el Comissionat per a la Societat de la Informació, Localret, el CAC, el CECABLE i altres investigacions i institucions configuren un panorama procliu al cable. A més, Catalunya acull uns 60 operadors de cable històric (de cable coaxial i nascuts en època d'al·legalitat), censats en la tesi i estudiats amb detall.<br/>Tanmateix, el desenvolupament del cable a Catalunya presenta retards en l'extensió, una realitat que respon a factors com les discrepàncies entre els inversors. <br/>Per tant, certes semblances amb els referents internacionals i una estructura peculiar caracteritzen el cable català i l'espanyol.


The doctoral thesis, which is focused with a great documentation and rigour in an original study matter, analizes the development of cable in Spain and Catalonia from the international most important and significative cases: the United States of America, France, Belgium and the United Kingdom. <br/>The author establishes similarities and divergences between the Spanish and Catalan cases and the international models. Furthermore, he also shows the particularities of the Catalan case in the Spanish framework. <br/>The three variables to guide the study of each case are the civil society, the legislative evolution and the industry. Spain and Catalonia present in this sense similarities with the United States of America, because the launch of cable proceeds from civil society, in a local framework, and in a landscape of allegality caused by the innovation in the sector. <br/>The dissection of the international cable reality and the theoric references for the development of this technology (the best nowadays thanks to interactivity, the creation of richness and job and the dinamization of the market and industry) is essential to go ahead in the applications in Spain and Catalonia. <br/>The Catalan case, in the framework of Spain, presents as a essential aspects the consensus, the territorial equilibrium and a peculiar structure of actors. Operators (Menta and Telefònica Cable Catalunya), Comissionat per a la Societat de la Informació, Localret, CAC, CECABLE and other researches and institutions configurate a situation which tends to cable. Furthermore, Catalonia has 60 historia cable operators (of coaxial cable and born in allegality era), collected in the thesis and studied with detail.<br/>However, the development of cable in Catalonia presents delays in the extension, a reality which responds to factors like discrepancies among investors. <br/>Then, some similarities with the international references and a singular structure characterize the Catalan and Spanish cable.

Palabras clave

Catalunya; Cable; Espanya

Materias

621.3 - Ingeniería eléctrica. Electrotecnia. Telecomunicaciones

Área de conocimiento

Ciències Socials

Documentos

jffg1de3.pdf

504.6Kb

jffg2de3.pdf

702.2Kb

jffg3de3.pdf

836.5Kb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)