Map-based localization for urban service mobile robotics

Author

Corominas Murtra, Andreu

Director

Sanfeliu, Alberto

Codirector

Mirats Tur, Josep M. (Josep Maria)

Date of defense

2011-09-23

ISBN

9788469505786

Legal Deposit

B. 36762-2011

Pages

155 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Institut d'Organització i Control de Sistemes Industrials

Abstract

Mobile robotics research is currently interested on exporting autonomous navigation results achieved in indoor environments, to more challenging environments, such as, for instance, urban pedestrian areas. Developing mobile robots with autonomous navigation capabilities in such urban environments supposes a basic requirement for a upperlevel service set that could be provided to an users community. However, exporting indoor techniques to outdoor urban pedestrian scenarios is not evident due to the larger size of the environment, the dynamism of the scene due to pedestrians and other moving obstacles, the sunlight conditions, and the high presence of three dimensional elements such as ramps, steps, curbs or holes. Moreover, GPS-based mobile robot localization has demonstrated insufficient performance for robust long-term navigation in urban environments. One of the key modules within autonomous navigation is localization. If localization supposes an a priori map, even if it is not a complete model of the environment, localization is called map-based. This assumption is realistic since current trends of city councils are on building precise maps of their cities, specially of the most interesting places such as city downtowns. Having robots localized within a map allows for a high-level planning and monitoring, so that robots can achieve goal points expressed on the map, by following in a deliberative way a previously planned route. This thesis deals with the mobile robot map-based localization issue in urban pedestrian areas. The thesis approach uses the particle filter algorithm, a well-known and widely used probabilistic and recursive method for data fusion and state estimation. The main contributions of the thesis are divided on four aspects: (1) long-term experiments of mobile robot 2D and 3D position tracking in real urban pedestrian scenarios within a full autonomous navigation framework, (2) developing a fast and accurate technique to compute on-line range observation models in 3D environments, a basic step required by the real-time performance of the developed particle filter, (3) formulation of a particle filter that integrates asynchronous data streams and (4) a theoretical proposal to solve the global localization problem in an active and cooperative way, defining cooperation as either information sharing among the robots or planning joint actions to solve a common goal.


Actualment, la recerca en robòtica mòbil té un interés creixent en exportar els resultats de navegació autònoma aconseguits en entorns interiors cap a d'altres tipus d'entorns més exigents, com, per exemple, les àrees urbanes peatonals. Desenvolupar capacitats de navegació autònoma en aquests entorns urbans és un requisit bàsic per poder proporcionar un conjunt de serveis de més alt nivell a una comunitat d'usuaris. Malgrat tot, exportar les tècniques d'interiors cap a entorns exteriors peatonals no és evident, a causa de la major dimensió de l'entorn, del dinamisme de l'escena provocada pels peatons i per altres obstacles en moviment, de la resposta de certs sensors a la il.luminació natural, i de la constant presència d'elements tridimensionals tals com rampes, escales, voreres o forats. D'altra banda, la localització de robots mòbils basada en GPS ha demostrat uns resultats insuficients de cara a una navegació robusta i de llarga durada en entorns urbans. Una de les peces clau en la navegació autònoma és la localització. En el cas que la localització consideri un mapa conegut a priori, encara que no sigui un model complet de l'entorn, parlem d'una localització basada en un mapa. Aquesta assumpció és realista ja que la tendència actual de les administracions locals és de construir mapes precisos de les ciutats, especialment dels llocs d'interés tals com les zones més cèntriques. El fet de tenir els robots localitzats en un mapa permet una planificació i una monitorització d'alt nivell, i així els robots poden arribar a destinacions indicades sobre el mapa, tot seguint de forma deliberativa una ruta prèviament planificada. Aquesta tesi tracta el tema de la localització de robots mòbils, basada en un mapa i per entorns urbans peatonals. La proposta de la tesi utilitza el filtre de partícules, un mètode probabilístic i recursiu, ben conegut i àmpliament utilitzat per la fusió de dades i l'estimació d'estats. Les principals contribucions de la tesi queden dividides en quatre aspectes: (1) experimentació de llarga durada del seguiment de la posició, tant en 2D com en 3D, d'un robot mòbil en entorns urbans reals, en el context de la navegació autònoma, (2) desenvolupament d'una tècnica ràpida i precisa per calcular en temps d'execució els models d'observació de distàncies en entorns 3D, un requisit bàsic pel rendiment del filtre de partícules a temps real, (3) formulació d'un filtre de partícules que integra conjunts de dades asíncrones i (4) proposta teòrica per solucionar la localització global d'una manera activa i cooperativa, entenent la cooperació com el fet de compartir informació, o bé com el de planificar accions conjuntes per solucionar un objectiu comú.

Keywords

Mobile robot; Localization; Particle filter; Autonomous navigation

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing

Documents

TACM1de1.pdf

6.195Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)