Plant diversity and ecosystem services in agricultural landscapes along different spatial scales

Author

Solé-Senan, Xavier Oriol

Director

Recasens i Guinjuan, Jordi

Conesa i Mor, Josep A. (Josep Antoni)

Date of defense

2017-09-08

Pages

219 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Hortofructicultura, Botànica i Jardineria

Abstract

Aquesta tesi té com a objectiu escatir fins quin punt les diversitats d'espècies i funcional de les comunitats de flora arvense canvien a escala de camp i de paisatge. A escala de camp, l'estudi s'ha focalitzat en l'anàlisi de l'efecte de la intensificació agrícola, depenent de la posició dins del camp i en funció del nivell de pertorbació en cada hàbitat que forma part del tradicional paisatge en mosaic en els ambients mediterranis. A escala de paisatge, hem analitzat els canvis en la diversitat al llarg de gradients d'heterogeneïtat en el paisatge, tenint en compte d'una banda l'heterogeneïtat composicional i per l'altra l'heterogeneïtat configuracional. L'aproximació basada en atributs biològics ens ha permès dirigir l'estudi a analitzar de quina manera afecten els canvis a la composició florística d'aquestes comunitats a la provisió dels serveis ecosistèmics que els agroecosistemes aporten a altres organismes.


La presente tesis tiene como objetivo dilucidar hasta qué punto la riqueza en especies y la diversidad funcional de las comunidades de flora arvense cambian a escala de campo y de paisaje. A escala de campo, el estudio se ha enfocado en el análisis del efecto de la intensificación agrícola, en cuanto a la posición en el campo y al nivel de perturbación en cada hábitat en la diversidad y funcionalidad de las comunidades de flora arvense. A escala de paisaje, hemos analizado los cambios en la diversidad a lo largo de gradientes de heterogeneidad en el paisaje, teniendo en cuenta por un lado la heterogeneidad composicional y por el otro la heterogeneidad configuracional. La aproximación basada en atributos biológicos nos ha permitido enfocar el estudio en cómo afectan los cambios en la composición florística de dichas comunidades a la provisión de los servicios ecosistémicos que los agroecosistemas aportan a otros organismos.


This thesis is aimed at disentangling the extent at which species richness and functional diversity of plant species from arable communities change at field and landscape scale. At field scale, the study was focused on the effects of agricultural intensification regarding field position and the level of disturbance at which such habitat is subjected on the diversity and functionality of arable plants community. At landscape scale, we assessed the diversity changes along gradients of landscape heterogeneity, taking into account on the one hand the surrounding compositional landscape heterogeneity and on the other hand the configurational landscape heterogeneity. The trait-based approach conducted allows us to focus on how shifts in species composition in such arable plant communities are expected to affect the delivery of the ecosystem services that these agroecosystems provide to other organisms.

Keywords

Diversitat funcional; Paisatge; Flora arvense; Diversidad funcional; Paisaje; Flora arvense; Functional diversity; Landscape; Arable plants

Subjects

58 - Botany

Knowledge Area

Botànica

Documents

Txoss1de1.pdf

4.492Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)