Caracterització i evolució dels sistemes de producció basats en el Lean Management

Author

Cuatrecasas Castellsagués, Oriol

Director

Consolación, Carolina

Codirector

Olivella Nadal, Jordi

Date of defense

2017-01-26

Pages

354 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Organització d'Empreses

Abstract

Production systems based on lean philosophy have been gaining importance as a frequent and successful path to business improvement. Adopting a lean production system in the most appropriate way is a key decision given that such practices help organizations improve safety, quality, delivery time and costs. Since Toyota showed the world a different way of managing, the automotive industry as a whole was pioneering in adopting lean management and still leads lean production systems development. Although the different authors have not defined lean management by consensus, this study attempts to research on a non-fixed lean approach. The study tries to analyze the evolution and the similarities of car manufacturers production systems over time. lt does not compare a static lean production system definition to another , but a production system development to others. This research widely reviews the literature in arder to find a small group of tools, methods, principies and a culture, a parameterization and an analysis of lean production systems used by car manufacturers; it analyzes and preves the successive iterations with a focus group. Whilst the theoretical aspects' development eligible to represent the different lean production systems perspectives is found in the literature, technical aspects' development is found in each manufacturer's own production system. Research on each manufacturer's systems has been conducted based on documentation provided by the most influential actors and the most represented manufacturers in the market; and it has been completed with an interview to managers of each manufacturer. Thus, based on a triangulation from a literature analysis, production systems by car manufacturers and successive iterations with a focus group, this paper presents a wording and description of lean production systems evolution that gives an answer to the goal set through an evolution semicircular pattern based on the objectives to achieve by the production system itself. A part from these results, this path and this pattern described by the car manufacturers industry can be followed by other economic sectors or individual organizations .


Els sistemes de producció basats en la filosofia lean han anat guanyant protagonisme com una ruta freqüent i exitosa de millora per a les empreses. Adoptar un sistema de producció lean, de la manera més convenient , es una decisió clau, ja que aquestes practiques, ajuden a les organitzacions a millorar seguretat, qualitat, temps d'entrega, i costos. Des de que Toyota va mostrar al món un manera de gestionar diferent, el sector de l'automoció en el seu conjunt va ser pioner en l'adopció del lean, i continua amb el lideratge en el desenvolupament deis Sistemes de Producció lean. Tot i que el lean no ha pogut ser descrit amb consens pels diferents autors, aquest treball prova d'investigar una visió no fixa del lean, és a dir analitzar l'evolució i la similitud al llarg del temps deis Sistemes de Producció deis fabricants d'automòbils. Comparant-ne no una definició de Sistema de Producció lean, estàtica amb una altra, sinó una evolució d'un Sistema de Producció, amb una altra. Aquesta investigació realitza una amplia revisió de la literatura per trobar un grup reduït d'eines, mètodes, principis i cultura, una parametrització i un anàlisi deis sistemes de producció lean que utilitzen els fabricants de vehicles, i analitza i valida les successives iteracions amb el focus group. Mentre que l'evolució deis aspectes teòrics que puguin representar les diverses perspectives dels sistemes de producció lean es troben a la literatura, l'evolució deis aspectes tècnics es troben a cada un deis Sistemes de Producció de cada fabricant. La investigació deis sistemes de cada fabricant és realitzada a partir de la documentació aportada pels actors més influents, i pels fabricats amb més representació al mercat, i completada per una entrevista a un responsable de cada productor. Així fonamentat en una triangulació a partir de l'anàlisi de la literatura, els Sistemes de Producció aportats pels fabricants de vehicles, i les successives iteracions amb un focus group, aquest treball presenta una formulació i descripció de l'evolució deis Sistemes de Producció lean, que dona resposta al objectiu plantejat en forma d'un model semicircular d'evolució basat en els objectius a assolir per part del propi Sistema de Producció. A banda d'aquests resultats, aquest camí i aquest model descrit pel sector de fabricants de vehicles, pot ser seguit per altres sectors econòmics o organitzacions individuals.

Keywords

Lean, sistema de producció; Fabricants automòbil; Evolució sistemes producció; Convergència sistemes productius.; Lean production system; XPS; Automobile manufacturers; Semi-circular production systems evolution model; Convergence production systems.

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 629 - Transport vehicle engineering

Knowledge Area

Àrees temàtiques de la UPC::Economia i organització d'empreses

Documents

TOCC1de1.pdf

26.10Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

This item appears in the following Collection(s)