Identificació i compliment del dret en la societat de la informació: reflexions sobre la teoria del sistema jurídic

Author

Rosell Llorens, Mariona

Director

Moreso, Josep Joan

Krisch, Nico

Date of defense

2017-06-20

Pages

216 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

L’ús generalitzat de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i la connectivitat ha comportant un canvi social determinant en el context actual, la Societat de la Informació. Aquest treball planteja un exercici d’auto-comprensió del sistema jurídic en aquest context. La identificació del dret, la qualificació de les pràctiques i l’abast del sistema esdevé molt més dependent del compliment i l’activitat dels participants. Una teoria del sistema jurídic en la Societat de la Informació ha d’incorporar aquest aspecte, però per fer-ho cal que s’articuli un diàleg entre diferents tradicions de la teoria del dret. El treball analitza els desafiaments teòrics als quals s’enfronta la teoria del sistema jurídic institucional i la teoria dels microsistemes degut a les pràctiques socials pròpies del context digital (a través de dos casos paradigmàtics, Uber i els e-sports). També introdueix els plantejaments de la teoria del dret d’internet. I tot des d’una perspectiva sociològica.


The use of the information and communication technologies (ICT) and connectivity have derived into an important social change in the current world, the Information Society. This work conducts a legal system’s self-understanding exercise within this context. The identification of the law, the legal qualification of the practices and the scope of the system become more dependent on participants’ observance and their practices. A theory of the legal system in the Information Society has to assimilate this aspect, but to do so it has to articulate a dialog between different traditions in legal theory. This piece analyses the theoretical challenges faced by the institutional theory of the legal system and the theory of microsystems due to current digital social practices (instantiated in two paradigmatic cases, Uber and e-sport). It also introduces the theory of the law of the internet. And it is all done under a sociological perspective.

Keywords

Tecnologies de la informació i comunicació; TIC; Societat de la Informació; Information and communication technologies; ICT; Information Society

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

tmrll.pdf

1.351Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)