El comerç de cacau entre l'illa de Bioko i Barcelona: La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1880-1941)

Author

Sant i Gisbert, Jordi

Director

Rodrigo y Alharilla, Martín

Campos Serrano, Alicia

Date of defense

2017-04-07

Pages

368 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

Les principals activitats econòmiques a l’illa de Bioko (Fernando Poo) durant el primer terç del s. XX foren el cultiu i el comerç de cacau. Aquest producte començà a tenir importància a finals del s. XIX, coincidint amb la ràpida industrialització de la fabricació de xocolata arreu d’Europa. L’auge del cacau va permetre que entre 1890 i 1910 arribessin a Bioko els primers capitals metropolitans, la majoria dels quals procedents de Catalunya. Ràpidament Barcelona es va erigir en el centre neuràlgic dels negocis guineans i el lloc des del qual es crearen bona part de les organitzacions empresarials que intentaven incidir en les polítiques colonials. La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1923-41) fou una de les organitzacions que tingueren un major protagonisme, sobretot per la seva capacitat de controlar des de Barcelona el mercat colonial de cacau. Així mateix, aquesta entitat esdevé un espai privilegiat des d’on observar les múltiples lluites i jocs d’interessos entre els principals empresaris colonials.


Las principales actividades económicas en la isla de Bioko (Fernando Poo) durante el primer tercio del s. XX fueron el cultivo y comercio del cacao. Este producto empezó a tener importancia a finales del s. XIX coincidiendo con la rápida industrialización de la fabricación del sector chocolatero en toda Europa. El auge del cacao permitió que entre 1890 y 1910 llegaran a Bioko los primeros capitales metropolitanos, la mayoría de los cuales procedentes de Cataluña. Rápidamente Barcelona se erigió en el centro neurálgico de los negocios guineanos y el lugar desde el cual se crearon la mayoría de las organizaciones empresariales que intentaban incidir en las políticas coloniales. La Unión de Agricultores de la Guinea Española (1923-41) fue una de las organizaciones que tuvieron un mayor protagonismo, principalmente por su capacidad de controlar desde Barcelona el mercado colonial de cacao. Así mismo, esta entidad constituye un espacio privilegiado para observar las múltiples luchas y juegos de intereses entre los principales empresarios coloniales.

Keywords

Illa de Bioko; Isla de Bioko; Cacao; Unión de Agricultores de la Guinea Española

Subjects

94 - General history

Documents

tjsg.pdf

2.981Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)