Fatty acid synthase expression and inhibition in triple-negative breast cancer

Author

Giró Perafita, Ariadna

Director

Puig i Miquel, Teresa

Tutor

Verdú Navarro, Enrique

Date of defense

2017-01-17

Pages

156 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Ciències Mèdiques

Abstract

Triple-negative breast cancer (TNBC) represents 20% of breast cancer and patients receive only general chemotherapy. The epidermal growth factor receptor (EGFR) is commonly expressed in TNBC and it is associated with poor prognosis. Fatty acid synthase (FASN) is overexpressed in cancer and its inhibition causes apoptosis in cancer cells. This thesis shows that FASN is overexpressed in TNBC, and its expression is associated with poor disease progression. In addition, FASN not only may have a role in cancer progression but also in resistance acquisition. Finally, the dual inhibition of EGFR and FASN shows synergistic outcome in all pre-clinical models both sensitive and resistant models of TNBC. These results may serve as a basis for the development of new pharmacological strategies by inhibiting FASN alone or in combination in TNBC.


El càncer de mama triple-negatiu (TNBC) representa un 20% dels càncer de mama i les pacients reben únicament tractament de quimioteràpia general. El receptor de factor de creixement epidèrmic (EGFR) és un marcador que es troba normalment sobreexpresat en TNBC associat a mal pronòstic. La Sintasa d’Àcids Grassos (FASN), està sobre expressada en càncer i que la seva inhibició provoca apoptosis. En aquesta tesis mostra com FASN es sobreexpressa en TNBC, i que la seva expressió està relacionada amb una pitjor evolució de la malaltia. A més, FASN pot tenir no només un rol en la progressió del càncer, sinó també en l’adquisició de resistència. Finalment, la inhibició dual de FASN i EGFR mostra un comportament sinèrgic tan en models pre-clínics sensibles com resistents de TNBC. Aquests resultats poden servir com a base per al desenvolupament de noves estratègies farmacològiques mitjançant la inhibició de FASN sola o en combinació en TNBC.

Keywords

Cancer de mama; Breast cancer; Cancer de mama triple-negatiu; Triple-negative breast cancer; Cáncer de mama triple negativo; Síntesi d'àcids grassos; Fatty acid synthase; Síntesis de ácidos grasos; Factor de creixement epidèrmic; Epidermial growth factor; Factor de crecimiento epidérmico; Quimioresistència; Chemoresistance; Químiorresistencia; Tissue microarrays

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Documents

tagp1de1.pdf

5.794Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)