La intervención psicoeducativa asistida con caballos como contexto educativo inclusivo de adquisición competencial para todos

Author

Franquet Montufo, Mª Belén

Director

Jové Monclús, Glòria

Date of defense

2015-12-14

Pages

429 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

La mediación educativa mediante la interacción con el caballo facilita una nueva forma de aprendizaje para todos, basada en el desarrollo integral de la persona; partiendo de sus necesidades y capacidades y transformándolas en competencias, teniendo en cuenta su contexto sistémico familiar. Presentamos la Intervención psicoeducativa Asistida Con Caballos como un espacio natural para potenciar y desarrollar distintas habilidades personales, sociales, cognitivas y físico-motoras, con el fin de lograr competencias que puedan aportar el pleno ajuste social desde la realidad personal de cada sujeto en desarrollo. Los canales comunicativos, la actitud para afrontar la realidad del entorno de forma positiva, activa y creativa, la capacidad de autogestión, los comportamientos pasivos o de dependencia que se manifiestan en esta situación, las cualidades coordinativas necesarias para reorganizar el conocimiento del esquema corporal y las experiencias perceptivas, junto con los movimientos del caballo, aglutinan expectativas interesantes que podemos proponernos gracias a la Intervención psicoeducativa Asistida con Caballos, convirtiéndola en un contexto educativo inclusivo.


La mediació educativa mitjançant la interacció amb el cavall facilita una nova forma d’aprenentatge per a tots, basada en el desenvolupament integral de la persona; partint de les seves necessitats i capacitats i transformant-les en competències, tenint en compte el seu context sistèmic familiar. Presentem la Intervenció psicoeducativa Assistida Amb Cavalls com un espai natural per potenciar i desenvolupar diferents habilitats personals, socials, cognitives i físico-motores, amb la finalitat d’aconseguir competències que puguin aportar el total ajustament social des de la realitat personal de cada subjecte en desenvolupament. Els canals comunicatius, l’actitud per afrontar la realitat de l’entorn de forma positiva, activa i creativa, la capacitat d’autogestió, els comportaments passius o de dependència que es manifesten en aquesta situació, les qualitats coordinatives necessàries per reorganitzar el coneixements de l’esquema corporal i les experiències perceptives, juntament amb els moviments del cavall, aglutinen expectatives interessants que podem proposar-nos gràcies a la Intervenció psicoeducativa Assistida amb Cavalls, convertint-la en un context educatiu inclusiu.


Educational mediation through the interaction with horses provides a new way of learning for everybody, based on the personal integral developing, starting from the personal needs and the personal capabilities and transforming them into competences, taking into account the family context of the person. We show the Psychoeducative Intervention Assisted With Horses as a natural place to develop several skills, personal, social, cognitive and physical ones, with the purpose of getting competences that can bring a complete social integration. Creating communication routes, getting a good attitude to face the reality of the context in a positive, active and a creative way, personal management capability, working with the passive o dependent behaviours shown at this situation and developing the coordinative qualities that are necessaries to reorganize the own corporal knowledge and the perceptive experiences, are some of the interesting hopes that Psychoeducative Intervention Assisted With Horses can suggest us, turning it into an educational and inclusive context.

Keywords

Aprenentatge; Competències d’ajustament social; Intervenció psicoeducativa Assistida Amb Cavalls; Aprendizaje; Competencias de ajuste social; Intervención psicoeducativa Asistida Con Caballos; Learning; Social integration competences; Psychoeducative Intervention Assisted With Horses

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Didàctica i Organització Escolar

Documents

Tmbfm1de1.pdf

424.9Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)