Influencia de la especie botánica, del grado de tostado y del uso de las barricas de roble sobre los elagitaninos; consecuencias enológicas y sensoriales

Autor/a

Navarro Fernández, María Asunción

Director/a

Hermosín Gutiérrez, Isidro

Zamora Marín, Fernando

Canals Bosch, Joan Miquel

Fecha de defensa

2017-02-28

Páginas

200 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Resumen

En aquest treball s'estudia com a principal objectiu la influència de com els principals factors considerats en la selecció de les bótes de roure afecten l'alliberament de elagitanins en el vi. Amb aquesta finalitat s'ha desenvolupat una optimització dels mètodes ja existents sobre la identificació, quantificació i determinació dels elagitanins presents als vins. També es va determinar la influència de l'origen botànic del roure, del nivell de torrat de les dogues i de l'ús de les bótes sobre l'alliberament dels elagitaninos. La criança en bótes de roure també enriqueix el vi en substàncies volàtils. Per aquesta raó s'ha realitzat un estudi per interrelacionar la percepció sensorial per part d'un panell de tast entrenat amb el contingut de les principals substàncies volàtils alliberades pel roure així com un estudi sobre les preferències sobre els vins envellits en diferents tipus de bótes. Tanmateix, s'ha estudiat la cinètica de consum d'oxigen per part de serradures de diferents tipus de roure en un mitjà model comprovant-se que hi ha una relació directa entre l'alliberament de elagitanins i la velocitat de consum d'oxigen. Per tant, es pot afirmar que els elagitanins són potents antioxidants que poden ajudar a protegir el vi de l'oxidació. Per tant, el potencial impacte de la concentració de elagitaninos que el roure allibera al vi hauria de ser un criteri per als cellers a l'hora de seleccionar l'origen botànic, el nivell de torrat i el nombre de vegades que s'han utilitzat les bótes, a igual que altres criteris més comuns com el perfil aromàtic o la permeabilitat a l'oxigen de la fusta.


En este trabajo se estudia como principal objetivo la influencia de cómo los principales factores considerados en la selección de los barriles afectan la liberación de elagitaninos en el vino. Para este fin se ha desarrollado una optimización de los métodos ya existentes sobre la identificación, cuantificación y determinación de los elagitaninos presentes en los vinos. También se determinó la influencia del origen botánico del roble, del nivel de tostado de las duelas y del uso de las barricas sobre la liberación de los elagitaninos. La crianza en barricas de roble también enriquece el vino en substancias volátiles. Por esta razón se ha realizado un estudio para interrelacionar la percepción sensorial por parte de un panel de cata entrenado con el contenido de las principales substancias volátiles liberadas por el roble así como un estudio sobre las preferencias sobre los vinos envejecidos en diferentes tipos de barricas. Asimismo, se ha estudiado la cinética de consumo de oxígeno por parte de virutas de diferentes tipos de roble en un medio modelo comprobándose que existe una relación directa entre la liberación de elagitaninos y la velocidad de consumo de oxígeno. Por consiguiente, se puede afirmar que los elagitaninos son potentes antioxidantes que pueden ayudar a proteger el vino de la oxidación. Por consiguiente, el potencial impacto de la concentración de elagitaninos que el roble libera al vino debería ser un criterio para las bodegas a la hora de seleccionar el origen botánico, el nivel de tostado y el número de veces que se han utilizado los barriles, al igual que otros criterios más comunes como el perfil aromático o la permeabilidad al oxígeno de la madera.


In this work, the main objective was the influence of how the main factors considered in the selection of barrels affect the release of elagitannins into the wine. With this aim, an optimization of the existing methods on the identification, quantification and determination of the ellagitannins present in the wines has been developed. The influence of the botanical origin of the oak, the toasting level of the oak staves and the use of the barrels on the ellagitannins release was also determined. Wine aging in oak barrels also enriches the wine in some volatile substances. For this reason, a study has been carried out to stablish the relationship between the sensory perception by a trained panel with the content of the main volatile substances released by the oak barrels as well as a study on the preferences of wines aged in different types of barrels. The kinetics of oxygen consumption by chips of different types of oak in a model medium has been also studied, proving that there is a direct relationship between the release of ellagitannins and the oxygen consumption rate. Consequently, it can be assert that ellagitannins are potent antioxidants that can help to protect the wine against oxidation. The potential impact of the concentration of ellagitannins released by oak to wine should therefore be a criterion for wineries when selecting the botanical origin, the toasting level and the number of times the barrels have been used, in a similar way as other more common criteria such as the aromatic profile or the oxygen permeability of the wood.

Palabras clave

Vi; Botes de roure; Elagitanins; Vino; Barricas de roble; Elagitaninos; Wine; Oak Barrels; Ellagitannins

Materias

54 - Química; 663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas

Área de conocimiento

Ciències

Documentos

TESI.pdf

6.575Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)