Three essays on empirical research in the economics of education

Author

Meix Llop, Enric

Director

Díaz Serrano, Lluís

Date of defense

2015-10-23

Pages

89 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

El treball consta de tres capítols principals. El primer explora la relació entre el nivell de descentralització fiscal i política de 22 països OECD i el rendiment acadèmic dels seus alumnes. El capítol conclou que en els països més descentralitzats fiscalment, els seus alumnes obtenen millors resultats acadèmics en canvi per als països amb alts nivells de descentralització política, el resultat no es tant clar. En el segon capítol, l'objectiu es explorar si existeix discriminació per orientació sexual sobre els pares durant els processos d'admissió d'alumnes en escoles de primaria. Per a conduïr l'estudi, es va dissenyar un experiment de camp a través del correu electrònic. S'arriba a la conclusió que les parelles d'homes homosexuals reben significativament menys respostes que les parelles heterosexuals. En canvi, aquesta diferència no existeix entre les parelles de dones homosexuals i les parelles heterosexuals. El tercer i últim capítol analitza el paper dels sistemes educatius eficients o universals en la formació de la satisfacció amb el sistema educatiu. El capítol conclou que els ciutadans valoren positivament els sistemes educatius eficients. En canvi, els resultats sobre l'efecte de la universalitat difereixen depenent de l'etapa educativa.


El trabajo consta de tres capítulos principales. El primero explora la relación entre el nivel de descentralización fiscal y política de 22 países OECD y el rendimiento académico de sus alumnos. El capítulo concluye que en los países más descentralizados fiscalmente, sus alumnos obtienen mejores resultados académicos en cambio para los países con altos niveles de descentralización política, el resultado no es tan claro. En el segundo capítulo, el objetivo es explorar si existe discriminación por orientación sexual sobre los padres durante los procesos de admisión de alumnos en escuelas de primaria. Para conducir el estudio, se diseñó un experimento de campo a través del correo electrónico. Se llega a la conclusión de que las parejas de hombres homosexuales reciben significativamente menos respuestas que las parejas heterosexuales. En cambio, esta diferencia no existe entre las parejas de mujeres homosexuales y las parejas heterosexuales. El tercer y último capítulo analiza el papel de los sistemas educativos eficientes o universales en la formación de la satisfacción con el sistema educativo. El capítulo concluye que los ciudadanos valoran positivamente los sistemas educativos eficientes. En cambio, los resultados sobre el efecto de la universalidad difieren dependiendo de la etapa educativa.


The thesis consists of three main chapters. First one explores the relationship between the level of fiscal and political decentralization in 22 OECD countries and the academic performance of their students. The chapter concludes that in the most fiscally decentralized countries, its students obtain better academic results, on the contrary for countries with high levels of political decentralization, the results are ambigous. In the second chapter, the goal is to explore whether there is discrimination against homosexual parents during the admission of pupils in primary schools. To conduct the study, a field experiment via email is designed. It concludes that the men homosexual's receive significantly fewer responses than heterosexual's. However, this difference does not exist between women homosexual's and heterosexual couples. The third and last chapter analyzes the role of efficient or equitable educational systems in the formation of citizen's satisfaction with the education system. The chapter concludes that citizens have a positive valuation of its educational system if it is efficient. However, the results for the effect of equity differ depending on the educational stage.

Keywords

Descentralització fiscal; Discriminació sexual; Estat de l'educació; Descentralización fiscal; Discriminación sexual; Estado de la educación; Fiscal decentralization; Sexual discrimination; State of education

Subjects

311 - Statistics as a science. Statistical theory; 33 - Economics. Economic science; 332 - Regional economics. Territorial economics. Land economics. Housing economics. ; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI.pdf

2.428Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)