Eestudi clínic prospectiu i randomitzat comparant la injecció subacromial de plasma ric en plaquetes o bé de betametasona i bupivacaïna en la tendinosi del manegot rotador de l'espatlla

Author

Pacha Vicente, Daniel Alejandro

Director

Nardi Vilardaga, Joan

Date of defense

2016-12-16

ISBN

9788449069451

Pages

177 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia

Abstract

La tendinitis crònica o tendinosi del manegot rotador és una patologia molt prevalent en la població activa. Es produeix per una alteració en els processos de cicatrització en el context de sobreús, desús o degeneració relacionada amb l'edat. El plasma ric en plaquetes (PRP) és un ultraconcentrat de sang perifèrica amb alt contingut en factors de creixement. Tal com demostren diversos estudis, afavoreix la cicatrització dels teixits. S'ha emprat per tractar tendinitis cròniques en diverses localitzacions: epicondilitis, tendinitis rotuliana, tendinitis aquília… La tendinosi del manegot rotador també podria ser tractada amb PRP. El present estudi clínic, prospectiu, randomitzat i a doble cec, compara l'efecte terapèutic de dos tractaments en un grup de 64 pacients amb síndrome subacromial d'espatlla a causa de tendinitis crònica sense ruptura de tendons del manegot rotador. Un subgrup de 32 pacients rep el tractament habitual amb una única infiltració subacromial de betametasona acetat i bupivacaïna guiada per ecografia. L'altre subgrup rep, amb la mateixa metodologia, el nou tractament de PRP autòleg. Es fan mesures de funcionalitat amb els test de Constant i DASH, de dolor amb l'escala EVA, i de qualitat de vida amb el test SF-12. Tots, abans del tractament i durant un període de seguiment de 32 setmanes. Les dades es tracten estadísticament per poder comparar els dos subgrups tant a l'inici com al final del seguiment. En els dos subgrups es registren millores estadísticament significatives, pel que fa a funcionalitat, dolor i qualitat de vida, comparant la situació inicial amb la del final del seguiment. No es troben diferències de funcionalitat, de dolor ni de qualitat de vida, comparant els subgrups entre ells al final del seguiment. Futurs treballs han de seguir avaluant el tractament amb PRP per a la patologia de l'espatlla. Protocols d'injecció múltiple o intratendinosa podrien tenir una efectivitat diferent. També ha de ser objecte d'estudi el cost-benefici del PRP per determinar amb més precisió la utilitat real d'aquest tractament i la seva implantació en les guies de pràctica clínica habitual.


Chronic rotator cuff tendinopathy is very prevalent in the workforce. Is caused by an alteration in the process of healing in the context of overuse, disuse or age-related degeneration. The platelet-rich plasma (PRP) is a peripheral blood ultraconcentrate high in growth factors. As several studies show, promotes healing of tissues. It has been used to treat chronic tendinitis in several locations: epicondylitis, patellar tendinitis, tendinitis Aquila ... The rotator cuff tendinopathy may also be treated with PRP. We conduct a clinical study, prospective, randomized and double blind, comparing the therapeutic effect of two treatments in a group of 64 patients with shoulder impingement syndrome due to chronic tendinopathy without rupture of tendons of the rotator cuff. A subgroup of 32 patients received the standard treatment with a single subacromial infiltration of bupivacaine and betamethasone acetate guided by ultrasound. The other subgroup received, with the same methodology, the new treatment of autologous PRP. Functionality is measured with DASH and Constant tests, the pain with the VAS scale, and the quality of life with the SF-12 test. All, before treatment and during a follow-up period of 32 weeks. The data are treated statistically to compare the two subgroups at both the beginning and the end of the follow-up. In each subgroup there are statistically significant improvements, in terms of functionality, pain and quality of life compared with baseline. There are no differences in functionality, pain or quality of life between subgroups at the end of the follow-up. Future work should continue evaluating treatment with PRP for shoulder pathology. Intratendinous or multiple injection protocols could have a different effectiveness. It should also be studied the cost-benefit of PRP to determine more accurately the real utility of this treatment and its implementation in routine clinical practice guidelines.

Keywords

Manegot rotador; Manguito rotador; Rotator cuff; Tendinosi; Tendinosis; Tendinopathy; Plasma ric en plaquetes; Plasma rico en plaquetas; Platelet rich plasma

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

dapv1de1.pdf

4.838Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)