Characterization of the proteome and palmitoylome alterations induced by palmitic and oleic acids in OSCC cells 

    Urdiroz Urricelqui, Uxue (Date of defense: 2022-04-07)

    El papel que juega el metabolismo lipídico en la progresión del cáncer está siendo revisado. Estudios recientes de nuestro laboratorio demuestran que el tratamiento con ácido palmítico (AP) de células en cultivo o ...

    Child behavior, feeding practices, and health in the context of obesity 

    Juton, Charlotte (Date of defense: 2023-03-09)

    [eng] Childhood obesity is a global public health problem with aggravating consequences during adulthood, including cardiovascular disease, type 2 diabetes, musculoskeletal disorders, and some types of cancers. The reason ...

    Chronobiological related factors and weight loss evolution in severe obese patients undergoing bariatric surgery 

    Ruiz Lozano, Tania Pamela (Date of defense: 2016-11-30)

    Currently, the most effective treatment for severe obesity resulting in a large and marked weight loss is bariatric surgery (BS) (Courcoulas, AP et al. 2013).However, several studies have shown that weight loss outcomes ...

    Dietary patterns and cardiomethabolic health 

    Rodríguez Monforte, Míriam (Date of defense: 2017-03-06)

    Las enfermedades cardiometabólicas son la primera causa de muerte a nivel mundial. La prevención primaria de dichas enfermedades es el pilar fundamental para una salud óptima de los adultos, debiendo empezar desde la ...

    Efecto de la dieta mediterránea y sus compuestos bioactivos en la prevención y prognosis de enfermedades crónicas 

    Hurtado Barroso, Sara (Date of defense: 2019-10-28)

    La dieta mediterránea, rica en hortalizas y frutas, tiene efectos beneficiosos en la salud debido en parte a su alto contenido en fitoquímicos biológicamente activos, entre ellos los carotenoides y los polifenoles. Las ...

    Efecto de una intervención del estilo de vida en el perfil metabólico de sujetos prepuberales con obesidad 

    Leal Witt, María Jesús (Date of defense: 2017-07-27)

    INTRODUCCIÓN: La obesidad en uno de los mayores factores de riesgo para desordenes metabólicos y cardiovasculares. El exceso de peso ganado durante la infancia aumenta el riesgo de enfermedad en el adulto, sin embargo ...

    Efecto “HALO” de una intervención de pérdida de peso mediante cambios en el estilo de vida en familiares de individuos con sobrepeso y/u obesidad. Validación de un cuestionario de adherencia a Dieta Mediterránea hipocalórica 

    Zomeño Fajardo, María Dolores (Date of defense: 2022-07-15)

    [spa] La obesidad es una enfermedad crónica y un problema de salud pública, producido por un desequilibrio entre la ingesta y el gasto de energía. La prevalencia de la obesidad en todo el mundo se ha duplicado desde 1980, ...

    Effect of bariatric surgery on the prevalence of micronutrient deficiencies and protein status 

    Moizé Arcone, Violeta (Date of defense: 2017-09-14)

    BACKGROUND: Bariatric surgery (BS) is the most effective long-term therapy for the treatment of severe obesity. Benefits of BS include a reduction of overall and cardiovascular mortality, incidence of first occurrence of ...

    Effect of moderate beer consumption on post-menopausal women's health. New insights towards more comprehensive nutritional research and a personalitzed nutrition perspective 

    Trius Soler, Marta (Date of defense: 2023-02-08)

    [eng] Beer is one of the most widely consumed alcoholic beverages in the world and has been crafted for many years, while the enhancement of post-menopausal women’s health through the bioactive compounds of this beverage ...

    Estudio del impacto de intervenciones nutricionales personalizadas en la microbiota intestinal humana y la relación con la obesidad 

    Ghemis Malcic, Radu (Date of defense: 2023-03-24)

    [spa] La microbiota intestinal humana, compuesta por una gran diversidad de microorganismos, juega un papel clave en la salud y la homeostasis del huésped. Cambios en la microbiota pueden afectar el metabolismo, la inflamación ...

    Estudis d'Enginyeria Cristal·lina i Polimorfisme dels compostos nutracèutics Pterostilbé, Ubiquinol i Vitamina D3 

    Bofill Herrera, Lidia (Date of defense: 2021-09-13)

    La salut ha estat sempre una de les principals preocupacions de la societat, i més encara amb la situació de pandèmia actual produïda pel virus (SARS-CoV-2) s’és conscient de que portar un estil de vida amb bons hàbits ...

    Fatty acids and antioxidants in older adults with visual impairment: A contribution to Healthy Ageing 

    Caballero Arredondo, Mariana (Date of defense: 2023-01-24)

    [eng] This research aims to study the effect of supplementation with docosahexaenoic acid (DHA) and antioxidants in older adults diagnosed with age-related macular degeneration or cataracts to contribute to preventive ...

    Fatty Acids in Obese Pregnancies: Maternal and Child Outcomes 

    Garza Puentes, Andrea de la (Date of defense: 2017-09-28)

    Maternal obesity has implications on the health of future generations by early life programming. The mother is usually the main source of nutrients for the fetus and neonate, hence her nutritional status is crucial for ...

    Influencia de la educación nutricional, hábitos de estilo de vida obesogénicos y predictores de pérdida de peso en pacientes con obesidad grave incluidos en un programa de cirugía bariatrica 

    Parri Bonet, Alejandra (Date of defense: 2019-11-13)

    INTRODUCCIÓN: La obesidad grave es una enfermedad crónica que se caracteriza por un exceso de grasa corporal, que condiciona un aumento de la morbimortalidad. La cirugía bariátrica es el tratamiento de elección cuando ha ...

    Intervención educativa en ancianos receptores de un servicio de teleasistencia destinado al incremento de conocimientos sobre alimentación y actividad física y a la reducción del riesgo de inseguridad alimentaria, malnutrición y sedentarismo (ICAAF-RIMAS) 

    Garrido Carrasco, Patricia Elena (Date of defense: 2019-11-27)

    El envejecimiento de la población comporta una mayor necesidad de servicios de cuidado para las personas mayores y la necesidad de tener en cuenta parámetros alimentarios y de actividad física para asegurar una óptima ...

    Mediterranean cuisine and health: A multiapproach exploring the sofrito technique 

    Rinaldi de Alvarenga, José Fernando (Date of defense: 2019-07-18)

    Cooking made humans evolve. Cooking modified our gastrointestinal system, reducing the gut size and energy expenditure for digestion, which enabled the appearance of a more energy-dependent brain. Cooking process have ...

    Nutritional and body composition changes affecting head and neck cancer patients during oncological treatment 

    Arribas Hortigüela, Lorena (Date of defense: 2022-06-30)

    The use of imaging techniques routinely used for diagnosis and the assessment for treatment response in oncology allow us to analyze the changes in body composition that occur during treatment and how these changes impact ...

    Potential health benefits from peanut and peanut butter-derived bioactive compounds and microbiota metabolites 

    Parilli Moser, Isabella (Date of defense: 2023-09-13)

    [eng] Peanuts are the most consumed nut worldwide and are widely regarded as a convenient, tasty, and easy snack that contain a variety of nutrients and bioactive compounds that are beneficial for human health. Among these ...

    Producción y encapsulación de un extracto de sarmientos (Vitis vinífera L.) rico en compuestos fenólicos y su caracterización por espectrometria de masas de alta resolución (LC-LTQ-Orbitrap-MS) 

    Escobar Avelló, Danilo Alejandro (Date of defense: 2021-12-02)

    La industria vitivinícola genera una gran cantidad de subproductos. Entre ellos el subproducto más abundante son los sarmientos de vid originados durante la temporada de poda. Los sarmientos de vid poseen una mezcla compleja ...

    Regulation of amino acid catabolism in rats fed diets with different protein content 

    Agnelli, Silvia (Date of defense: 2016-12-14)

    Current lifestyle with high-energy diets and characterized by sedentary is triggering an alarming growth in obesity. Obesity along with metabolic syndrome- related co-morbidities (i.e. insulin resistance, atherosclerosis, ...