Sant Climent de Taüll: La restauració de les pintures murals i les aportacions a l’estudi del monument

Author

Marquès Balagué, Mercè Esther

Director

Campo, Gema

Date of defense

2016-01-26

Pages

908 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts

Abstract

El projecte de la tesi doctoral sorgeix després de la realització de les campanyes de restauració de la pintura mural fetes a l’església de Sant Climent de Taüll. El treball d’investigació dut a terme en el marc de la tesi se centra en l’estudi de les pintures murals però també fa una aproximació a l’estudi de les fases de configuració constructiva de l’església. Es presenta un compendi dels models de les decoracions monocromes simples, associades al carreuat constructiu i es reclama l’atenció sobre la decoració cromàtica pintada a les façanes exteriors de la torre del campanar i dels absis. Es descriuen els conjunts murals pictòrics de l’interior de l’església i posteriorment s’inclou el seu estudi perceptiu i analític, tot associant aquesta investigació a l’observació de les pintures que van ser arrencades de l’església el segle passat i que actualment estan conservades i exposades en el Museu Nacional d’Art de Catalunya. S’inclouen les còpies de les memòries de les campanyes de restauració realitzades els anys 2000,2001, i 2013 com annex I i annex II.

Keywords

Pintura mural; Mural painting and decoration; Pintura romànica; Pintura románica; Romanesque painting; Conservació i restauració; Conservación y restauración; Conservation and restoration

Subjects

75 - Painting

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

MMB_VOLUM_I.pdf

44.67Mb

MMB_ANNEX_I.pdf

40.15Mb

MMB_ANNEX_II.pdf

49.94Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)