Estrategias de desarrollo regional. El Caso de la región de Atacama (Chile)

Author

Fuentes Castillo, Héctor

Director

Mir, Pere

Date of defense

2017-01-23

Pages

316 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Economia Aplicada

Abstract

Els factors de creixement econòmic no formen un inventari tancat, sinó un elenc obert i canviant. En aquest ambient variable, un país ha de ser capaç de definir línies de creixement i de desenvolupament econòmic equitatives per a totes les seves regions, i aquestes al seu torn, han de participar activament en les estratègies de canvi, considerant per a això el potencial de creixement que posseeixen totes les seves riqueses i les oportunitats que brinda el mercat en el seu desenvolupament. La política de desenvolupament endogen constitueix una resposta concreta a la necessitat de plantejar una normativa de creixement i desenvolupament sostenible en el temps, per a una regió. El desenvolupament endogen, per ser reeixit, necessita no només de les relacions econòmiques entre les seves estructures productives, sinó que també requereix de valors socials i culturals, que serviran de base per al procés de desenvolupament. En el compliment d'aquestes metes, cal comptar amb estratègies sostenibles en el temps i en benefici propi, perquè d'aquesta manera la regió, adquireixi més competitivitat econòmica i sostenibilitat social.


Los factores de crecimiento económico no Forman un inventario cerrado, sino un elenco abierto y cambiante. En este ambiente variable, un país debe ser capaz de definir líneas de crecimiento y de desarrollo económico equitativo para todas sus regiones, y éstas a su vez, deben participar activamente en las estrategias de cambio, considerando para ello el potencial de crecimiento que poseen todas sus riquezas y las oportunidades que brinda el mercado en su desarrollo. La política de desarrollo endógeno constituye una respuesta concreta a la necesidad de plantear una normativa de crecimiento y desarrollo sustentable en el tiempo, para una región. El desarrollo endógeno, para ser exitoso, necesita no solo de las relaciones económicas entre sus estructuras productivas, sino que también requiere de valores sociales y culturales, que servirán de base para el proceso de desarrollo. En el cumplimiento de esas metas, es necesario contar con estrategias sustentables en el tiempo y en beneficio propio, para que de este modo la región, adquiera mayor competitividad económica y sostenibilidad social.


The economic growth factors are not a closed inventory, but an open and changing one. In this changing environment, a country must be able to define growth lines and equitable economic development for its regions, and these in turn, should actively participate in changing strategies, taking into consideration the growth potential of its resources and development opportunities offered by market. Endogenous development policy is a concrete response to the need of establishing a policy of sustainable growth and region’s development. For endogenous development to be successful, you need not only economic relations between their productivity structures, but social and cultural values as well as a basis for the development process. In fulfilling these goals, it is necessary to have sustainable strategies over time for their own benefit, so that in this way the region, will acquire superior economic competitiveness and social sustainability.

Keywords

Creixement econòmic; Desenvolupament econòmic; Desenvolupament endogen; Estratègia territorial; Crecimiento económico; Desarrollo económico; Desarrollo endógeno; Estrategia territorial; Economic growth; Economic development; Endogenous development; Territorial strategy

Subjects

332 - Regional economics. Territorial economics. Land economics. Housing economics.

Knowledge Area

Economia Aplicada

Documents

Thfc1de1.pdf

12.76Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)